Последните събития в района на сирийския град Ракка показват, че кюрдските "Отряди за народна отбрана" (YPG), които са подкрепяни от САЩ, са по-загрижени за овладяването на територии, отколкото в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в реч, съобщава "Ройтерс".

Водената от САЩ коалиция допуснала евакуация на джихадисти от Ракка

Водената от САЩ коалиция допуснала евакуация на джихадисти от Ракка

БиБиСи разкрива подробности относно тайно споразумение

Турция изрази гнева си, че конвой от бойци на ДАЕШ е получил разрешение да се изтегли от Ракка през миналия месец като част от споразумение с "Отрядите за народна отбрана", изтъквайки, че е "ужасена" от позицията на САЩ по въпроса.

Анкара също така беше разярена от подкрепата на Вашингтон за сирийските кюрдски бойци, разглеждани от турците като продължение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт от десетилетия срещу турската държава и е определена за терористична групировка от Анкара, САЩ и Европейския съюз.

Доставка на американско военно оборудване на Турция е забавено от САЩ, става ясно още от текста на речта на Чавушоглу, а Турция разработва алтернативни решения за този сектор.

"За съжаление сме изправени пред сериозни забавяния в доставката на отбранително оборудване от САЩ, от което спешно се нуждаем в борбата срещу тероризма, заради вътрешните практики на САЩ", се изтъква в речта, без да се дават допълнителни подробности.

"Очевидно, след като тези периоди са удължени, ние разработваме алтернативни начини за придобиване на оборудването и системите, от които се нуждаем, главно чрез нашите собствени национални ресурси", допълва Чавушоглу.

Турция наскоро привърши със закупуването на руски противоракетни системи С-400, военна сделка, която западните съюзници на Турция виждат като пренебрежително отношение към НАТО, тъй като оръжието не може да бъде интегрирано в системите на алианса.