Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нова антитерористична операция в Северна Сирия в обръщение пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара, предава Анадолската агенция.

"Започва нова фаза от формирането (в Северна Сирия) на "зона за сигурност" на 30 км от турската граница (навътре в сирийската територия). Ще прочистим Тал Рифат и Манбидж от терористи", каза турският лидер.

Според Ердоган ще последват нови фази за прочистване и на други гранични райони с Турция от екстремисти.

"Нека видим каква ще бъде реакцията на легитимните стъпки на Турция в областта на сигурността. Кой ще подкрепи Анкара?", каза президентът.

Той отбеляза, че Анкара следи отблизо процесите в региона, предотвратявайки всякакви опити за накърняване на националните интереси на Турция.

"Опитите за легитимиране на терористите чрез промяна на имената им няма да доведат до нищо. Тези, които излизат с подобни инициативи, лъжат себе си, а не Анкара", каза Ердоган.

Турция по-близо от всякога до пълен контрол над границите си срещу терористи

Турция по-близо от всякога до пълен контрол над границите си срещу терористи

От началото на новата военна операция в Северен Ирак са ликвидирани 100 кюрдски терористи

Турция очаква Финландия и Швеция да предприемат реални стъпки за борба с тероризма, предупреди Ердоган. Той подчерта, че Анкара се противопоставя на влизането на Финландия и Швеция в НАТО единствено заради "подкрепата на терористични организации" от тези скандинавски страни.

"Как можем да одобрим кандидатурата на държави, които подкрепят тероризма?", попита Ердоган, припомняйки, че без подкрепата на Анкара нова вълна от разширяване на границите на Алианса е невъзможна.

"Ние открито заявихме, че сме против влизането на двете страни в НАТО заради подкрепата за терористите от ПКК и структури, свързани с тази кървава организация. Мисията на Северноатлантическия алианс е да гарантира сигурността на страните членки. В НАТО няма място за подкрепа на тероризма", каза Ердоган.

Според него изявленията на Хелзинки и Стокхолм в подкрепа на антитерористичния курс на Турция не са достатъчни. "Необходими са реални действия", каза той.

Турският лидер каза, че до момента Анкара не е получила конкретен писмен документ за отказа от подкрепа на тероризма от Финландия и Швеция.

"Държавите, които отказаха да продават оръжия на Турция, въоръжават терористи (в Сирия) безплатно. Тази практика не отговаря на върховенството на закона. Това са методите на терористичните държави", каза Ердоган.

Турция чака Финландия да я вземе насериозно, ако иска "да" за НАТО

Турция чака Финландия да я вземе насериозно, ако иска "да" за НАТО

Анкара зове Хелзинки да спре да защитава терористични организации

Турският президент обърна внимание и на напрежението със съседна Гърция. Държавният глава каза, че Турция е денонсирала споразумението с Гърция за Стратегическия съвет на високо ниво. Президентът призова Гърция да се поучи от историята и да не се опитва да провокира интересите на Турция.

Той каза, че е предупредил администрацията си да не водят повече двустранни разговори с Гърция, след като Анкара възобнови преговорите миналата година за разрешаване на различията им в Средиземно море след петгодишно прекъсване.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши, че страната му е готова да оспори суверенитета на островите в Източно Егейско море, ако Атина не ги демилитаризира, а преди това той заклейми Гърция като страна, която не уважава съседите си. Той визира и случая със Северна Македония, която според него Гърция е принудила да промени името си като условие за присъединяване към НАТО.