Гърция трябва да изтегли военните си от островите в Егейско море или Турция "ще предприеме следващ ход", предупреди в четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е готова да оспори техния суверенитет, цитира думите му гръцкия вестник "Катимерини"

"Ние не блъфираме. Ако Атина не се съобрази, ние ще действаме", каза Чавушоглу пред репортери, връщайки се от посещение в Йерусалим и Западния бряг.

ЕС заема твърда позиция срещу турската риторика

ЕС заема твърда позиция срещу турската риторика

Това е станало след оплакване от Атина

"Решението на Гърция да отмени демилитаризирания статут на островите, които са й предоставени условно в рамките на мирните споразумения от Лозана от 1923 г. и Париж от 1947 г. е в нарушение на международното право. Каквато и причина да намери Гърция, нейното оправдание не е валидно. Какви бяха условията? Няма да въоръжава тези острови. Гърция ги въоръжава от 1960 г., така че казваме, че ако не се откаже (от тази политика), ще започнем дебат за техния суверенитет", каза Чавушоглу.

Коментарите на Чавушоглу са последната рязка ескалация на реториката, идваща от Анкара след неотдавнашното посещение на премиера Кириакос Мицотакис във Вашингтон, където той спомена все по-агресивното поведение на Турция.

Напрежение между Гърция и Турция за спорни острови

Напрежение между Гърция и Турция за спорни острови

Анкара с нови искания

Припомняме, че в началото на седмицата Ердоган обяви, че няма намерение да се среща отново с Мицотакис след критиките на гръцкия лидер към Турция при неотдавнашното му посещение в САЩ.

Постоянният представител на Гърция в ООН изпрати писмо, адресирано до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в сряда, в което отхвърли твърденията, съдържащи се в писмо, изпратено от Турция до същия орган през септември 2021 г. Писмото се фокусира особено върху твърденията на Турция, че нежеланието на Гърция да демилитаризира островите в Егейско море поставя под въпрос техния суверенитет. Според дипломатически източници, с които "Катимерини" разполага, писмото е плод на многомесечна упорита работа на служителите на Министерството на външните работи.

"Гърция отхвърля изцяло всички аргументи, съдържащи се в писмото на Турция от 30 септември, които имат отчетливо сходство с тези, съдържащи се в предишното ѝ писмо от 13 юли 2021 г., като юридически, исторически и фактически несъстоятелни", започва текстът, добавяйки, че " всеки опит да се постави под съмнение суверенитетът на Гърция над тези острови при неоснователната предпоставка, че Гърция, както се твърди, нарушава задължението си да ги демилитаризира съгласно гореспоменатите договори, е в противоречие с основния принцип на международното право относно стабилността на границите и правата на суверенитет. "

"Всички горепосочени гръцки острови имат право на териториални води, изключителна икономическа зона и континентален шелф в съответствие с член 121, параграф 2 от UNCLOS. Следователно, тъй като суверенитетът на Гърция над споменатите острови е юридически неоспорен, тяхното право на морски зони и ефектът им върху морското разграничаване няма никаква връзка с въпроса за тяхната демилитаризация", се казва в него.

"Гърция продължава твърдо да вярва, че двете страни могат да разрешат изключителните си различия, а именно разграничаването на своите континентални шелфове и изключителни икономически зони, в дух на добросъседски отношения и в съответствие с международното право. Гърция призовава Турция също да се ангажира с мирното уреждане на това разногласие", заключи той.

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Новите разговори ще са 62-та среща от 2000 г.