Гърция и Турция ще проведат разговори в Атина. Те още веднъж ще се опитат да разрешат разногласията в Източното Средиземноморие, информира АФП.

Анкара засили натиска в понеделник с изпращане на дипломатическа нота на Израел, Гърция и ЕС. Турция ги призова да потърсят разрешение преди да започнат да работят върху полагането на подводен кабел в спорните води.

Израел, Гърция и Кипър проведоха съвместни военноморски учения

Израел, Гърция и Кипър проведоха съвместни военноморски учения

През последните месеци Израел, Гърция и Кипър договориха редица съвместни инициативи

По-рано този месец Кипър, Гърция и Израел се подписаха под предварително споразумение за изграждане на най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод, който ще бъде положен по дъното на Средиземно море.

Турция и Гърция се позовават на стари договори и международни споразумения, за да подкрепят конфликтните си териториални претенции.

Напрежението се покачи през миналата година, когато Анкара изпрати изследователски кораб в спорни води край турското крайбрежие. Гърция също има претенции към тези води, в които се предполага, че има богати залежи на природен газ.

Израел, Кипър и Гърция се свързват с най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод

Израел, Кипър и Гърция се свързват с най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод

Кабелът ще свързва електропреносните мрежи на трите държави

През януари Турция и Гърция проведоха разговори в Истанбул. Това бяха първите директни разговори между двете страни по спора от близо 5 г. и които бяха организирани след натиск от ЕС.

Новите разговори ще са 62-та среща от 2000 г. До момента няма голям напредък.

За момента Атина иска само да се обсъди границата в Егейско море, където някои гръцки острови са до турската територия. Анкара обаче настоява разговорите да включват и изключителната икономическа зона и въздушното пространство на двете държави.

Почти няма информация за дневния ред на днешните разговори, които ще се проведат при закрити врата.

Турция обвини военните на Гърция в тормоз над изследователски кораб

Турция обвини военните на Гърция в тормоз над изследователски кораб

Изтребител Ф-16 е хвърлил бомба недалеч от кораба

Но Турция знае, че на срещата на върха на ЕС през декември 2020 г. държавите членки изготвиха списък със санкции срещу Анкара заради "едностранните действия и провокации" на държавата в Източното Средиземноморие.

Гръцки дипломатически източник заяви пред АФП, че въпросът за санкциите ще бъде повдигнат на срещата на върха през март. Същият източник поясни, че Гърция също разчита на подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън.

Анкара обаче остава непреклонна. Военният министър на Турция Хулуси Акар призова Атина да изостави "безкомпромисното и провокативно поведение".

Той заклейми опитите на Гърция да въвлече ЕС и САЩ в двустранен спор.

"Доникъде няма да стигнат така", смята министърът.