Кипър, Гърция и Израел се подписаха под предварително споразумение за изграждане на най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод, който ще бъде положен по дъното на Средиземно море, информира "Ройтерс".

Кабелът ще свързва електропреносните мрежи на трите държави. Проектът е на стойност 900 милиона долара.

Проектът, наречен Евроазиатски интерконтектор, ще осигури резервен източник на енергия в случай на бедствие, обяви израелският енергиен министър Ювал Щайниц, който е в Никозия за подписването на меморандум за разбирателство с колегите си от Гърция и Кипър.

Според Кипър проектът е решаваща крачка, която ще сложи край на енергийната изолация на острова.

Кабелът ще бъде с капацитет 1000-2000 MW и се очаква да бъде завършен до 2024 г., поясняват от израелското енергийно министерство. Кабелът ще е с дължина 1500 километра и ще бъде положен на дълбочина максимум 2700 метра, което го прави най-дългият електропровод, положен на най-голямата дълбочина. 

Проектът е наричан "2000-мегаватова магистрала". Първата фаза се очаква да стартира от 2025 г. Кабелът ще покрива три участъка в Средиземно море: 310 километра между Израел и Кипър, 900 километра между Кипър и Крит и 310 километра между Крит и континенталната част на Гърция.

Гръцката електропреносна компания IPTO започна строителството на участъка от Крит до континенталната част, като се предвижда да приключи до 2023 г.

Европейският съюз признава кабела като Проект от общ интерес, което означава, че има готовност за отпускане на финансиране.