Първоначалният отговор на Европейската комисия на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че той вече не признава Кириакос Мицотакис и прекъсва всички връзки с гръцкия премиер, стана по-твърд по-късно в сряда, като един високопоставен служител каза, че ЕС изисква уважение към нейните лидери и държавите-членки, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Вестникът е научил, че промяната в тона е настъпила, след като постоянното представителство на Атина в Европейския съюз изрази безпокойство от неуспеха на Комисията да заеме по-категорична позиция в подкрепа на държавата-членка Гърция.

"ЕС е изправен пред война, геополитическа криза и голямо икономическо напрежение, така че последното нещо, от което се нуждаем, е възпламенителна реторика и непредизвикани атаки и епитети", каза заместник-председателят на Комисията за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, когато беше попитан на пресконференция за коментарите на турския президент и възраженията на Анкара срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

"Изискваме и очакваме уважение към всички наши лидери и всички наши държави-членки", каза той, добавяйки, че нито Финландия и Швеция, нито гръцкият премиер "трябва да доказват своите демократично получени правомощия".

Мицотакис обеща да брани Гърция от турския ревизионизъм

Мицотакис обеща да брани Гърция от турския ревизионизъм

Ердоган греши, ако мисли, че няма да защитавам суверенитета на Гърция, подчерта Мицотакис

Междувременно генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино в сряда "предаде на постоянния представител на Анкара в ЕС нашата сериозна загриженост относно полетите на турските военни самолети близо до гръцкия град Александруполис", написаха служители на ЕС в "Туитър".

"Спазването на международното право и въздържането от действия, подкопаващи сближаването между съюзниците, в този критичен момент е по-важно от всякога", добави Санино, един от най-близките сътрудници на върховния представител на Европейската комисия по външната политика Жозеп Борел.

Гръцката диаспора в САЩ: Не давайте бойни самолети на Турция

Гръцката диаспора в САЩ: Не давайте бойни самолети на Турция

Според американските гърци Турция била "ненадежден съюзник"