В четвъртък стартира нова кампания, призоваваща САЩ да не продават американски бойни самолети F-16 и комплекти за модернизация на Турция, "докато Анкара не покаже съответствие с американското и международното право". Тази кампания е инициирана от организации на гръцката диаспора в САЩ, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Използвайки хаштага #NoJetsForTurkey, кампанията призовава американските граждани да подадат петиция до сенаторите си, за да поискат да се противопоставят на искането на Турция.

Припомняме, че Турция поиска от САЩ да им продадат изтребители F-16 в замяна на изключването на Анкара от програмата за изтребителите F-35. От САЩ се опитаха да повлияят на Турция след покупката от Русия на зенитни ракетни системи С-400, през 2019 г отказаха да й продадат изтребители F-35. Това даде обратен ефект - тогава се появиха информации за това, че Анкара разглежда възможността да закупи самолети от ново поколение в Москва

"Турция е ненадежден съюзник, на който вече е забранено да купува бойни самолети заради закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Трябва да се уверим, че Турция не може да закупи F-16 или комплекти за тяхното надграждане, докато не покаже съответствие с американското и международното право", се казва от организаторите на кампанията.

"Турция не само закупи руска система за противоракетна отбрана в пряка опозиция на интересите на НАТО, но също така продължава незаконната си окупация на Кипър и постоянните си заплахи срещу въздушното пространство и територия на Гърция. Накратко, поведението на Турция в региона не трябва да бъде възнаградено с такава продажба. Продажбата на F-16 или комплекти за модернизация на Турция ще създаде опасен прецедент," заявяват десет гръцки организации в САЩ.

Анкара бе поръчала повече от 100 самолета F-35, също произведени от Lockheed Martin, но бе изключена от програмата през 2019 г., след като придоби руски системи за противоракетна отбрана С-400.

Десетилетното партньорство между съюзниците от НАТО премина през безпрецедентен смут през последните пет години поради разногласия относно политиката в Сирия, по-близките отношения на Анкара с Москва, военноморските й амбиции в Източното Средиземноморие, обвиненията на САЩ срещу държавна турска банка и ерозия на правата и свободите в Турция.

Още тогава се очакваше, че искането за самолети вероятно ще срещне трудности при получаването на одобрение от Конгреса на САЩ, където настроенията към Турция силно се влошиха през последните години, главно поради закупуването на С-400 и проблемите в областта на правата на човека.

В тези настроения обаче настъпи промяна, след като Турция все пак застана на страната на НАТО в позицията на Алианса по отношение на руската агресия в Украйна и започна да доставя съвременни дронове "Байрактар" на Киев.

Турция отказва да "изгори всички мостове" с Русия

Турция отказва да "изгори всички мостове" с Русия

Ердоган отново е говорил с Путин