Турция отправя искане до Съединените щати да закупи 40 изтребители F-16, произведени от Lockheed Martin, и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите си военни самолети, тъй като съюзникът на САЩ в НАТО се стреми да модернизира своите ВВС, след като закупуването на самолети F-35 е отказано, съобщава "Ройтерс".

Сделката, на стойност милиарди, все още е процес процеса на обмисляне за чуждестранни военни продажби, който подлежи на одобрение от Държавния департамент на САЩ, както и от Конгреса на САЩ, който може да блокира сделки.

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Разговорите в Ню Йорк се без желания резултат, очаква разговорите в Сочи

"От политическа гледна точка департаментът не потвърждава и не коментира предложените продажби или трансфери в отбраната, докато те не бъдат официално уведомени в Конгреса", заяви говорител на Държавния департамент. Турското посолство във Вашингтон отказа коментар.

Анкара бе поръчала повече от 100 самолета F-35, също произведени от Lockheed Martin, но бе изключена от програмата през 2019 г., след като придоби руски системи за противоракетна отбрана С-400.

Десетилетното партньорство между съюзниците от НАТО премина през безпрецедентен смут през последните пет години поради разногласия относно политиката в Сирия, по-близките отношения на Анкара с Москва, военноморските й амбиции в Източното Средиземноморие, обвиненията на САЩ срещу държавна турска банка и ерозия на правата и свободите в Турция.

Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите между Турция и Русия

Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите между Турция и Русия

"Преговорите понякога са трудни, но с краен положителен резултат"

Искането за самолети вероятно ще срещне трудности при получаването на одобрение от Конгреса на САЩ, където настроенията към Турция силно се влошиха през последните години, главно поради закупуването на С-400 и проблемите в областта на правата на човека.

Покупката на С-400 от Анкара предизвика санкции на САЩ. През декември 2020 г.

Вашингтон включи в черния списък турската дирекция "Отбранителна промишленост", нейния шеф Исмаил Демир и още трима служители.

САЩ и Турция остават съюзници

САЩ и Турция остават съюзници

Позиция на Пентагона

Оттогава САЩ многократно предупреждава Турция да не купува повече руско оръжие. Но миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган обясни, че Анкара все още възнамерява да купи втора партида С-400 от Русия, което може да задълбочи разрива с Вашингтон.

В Конгреса на САЩ има двупартийна подкрепа, за да подтикне администрацията на Байдън да окаже допълнителен натиск върху Анкара, преди всичко заради закупуването на руско оръжие и нейните действия в областта на правата на човека.

Турция заяви, че се надява на по-добри отношения при президента на САЩ Джо Байдън.

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Стъпка към стратегическа автономия на ЕС, Франция е единствена с ядрени оръжия