Ново споразумение за отбрана между Гърция и Франция ще им позволи да се притекат на помощ един на друг в случай на външна заплаха, коментира гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в четвъртък на фона на засиленото напрежение с Турция, съобщава "Ройтерс".

Съюзниците в НАТО Гърция и Франция сключиха стратегически пакт за военно и отбранително сътрудничество, който включва поръчка на три френски фрегати на стойност около 3 милиарда евро. Тази година Атина вече поръча около 24 бойни самолета Rafale, произведени от Dassault.

"За първи път ясно е предвидено, че ще има военна помощ в случай, че трета страна атакува една от двете държави", каза Мицотакис пред гръцките депутати преди парламентарния вот в четвъртък за ратифициране на споразумението.

всички знаем кой кого заплашва в Средиземноморието", добави той в ясна препратка към Турция.

Гърция и Франция сключиха оръжейната сделка за 3 млрд. евро

Гърция и Франция сключиха оръжейната сделка за 3 млрд. евро

Турция протестира срещу договорката

Гърция и Турция са в противоречие по отношение на континентален шелф и морските си граници, факт, който възпрепятства всяко разширяване от Атина на териториалните й води до 19 км в Егейско море.

Турция казва, че подобен ход от Атина би бил casus belli или причина за война. Някои гръцки острови се намират на по-малко от 12 мили от западното крайбрежие на Турция.

Всички съюзници от НАТО са длъжни да се притекат на помощ на държава-членка при агресия, но десетилетното напрежение между Атина и Анкара се усложнява от факта, че Турция също е член на Атлантическия алианс.

Освен въпроса за континенталния шелф, отношенията между Гърция и Турция отдавна са обтегнати и по други териториални въпроси в Източното Средиземноморие, включително въздушното пространство, енергията, статута на някои беломорски острови и етнически разделения остров Кипър.

Двете страни отново започнаха проучвателни контакти по споровете си по-рано тази година. Поредният кръг двустранни дискусии, които са неофициални, се проведе в Анкара на 6 октомври.

Турция бясна от оръжейната сделка между Гърция и Франция, застрашавала стабилността

Турция бясна от оръжейната сделка между Гърция и Франция, застрашавала стабилността

Сделката била насочена срещу Анкара

Споразумението за отбрана между Гърция и Франция миналия месец, е "първото усилие към стратегическата автономия на Европа", обясни Мицотакис пред депутатите.

"Този ​​исторически текст е представен на вниманието на Парламента, което прави днешния дебат исторически, тъй като приемането му означава защита на страната, укрепване на южноевропейския фланг, но е и първото усилие за стратегическа автономия за Европа", каза той казах.

"Всички граждани разбират значението на гръцко-френското споразумение, което предвижда въоръжена помощ от най-мощната военна сила в ЕС, единствената с ядрени оръжия в Съюза", добави той.

Той каза също, че е съгласен с френския президент Еманюел Макрон, който каза, че европейците трябва да спрат да бъдат наивни относно "тектонските промени" на геополитическата арена, които се случват.

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Гърция подписа споразумение за френски фрегати за 3 млрд. евро

Мицотакис също защити сделката от критики от страна на основната опозиция, че езикът относно военната ангажираност на Франция е неясен. "Знаете, че терминът територия включва не само сушата, но и морето и въздуха и договорът е в рамките на международното право и морското право, които изцяло обхващат позициите на Гърция".

"Споразумението включва ангажимент да съдейства в случай на атака, независимо от местоположението. Международният наказателен съд постанови, че нападението означава не само инвазия, но и всеки инцидент. Следователно в споразумение не се споменава ИИЗ (изключителна икономическа зона) и континенталния шелф".

Първата нова фрегата ще пристигне във военноморската база Саламина през 2025 г., каза той.

Законодателите ще гласуват споразумението поименно по-късно вечерта.

Greek City Times цитира съветник на Ердоган: Ще влезем в Гърция през Александруполис или България

Greek City Times цитира съветник на Ердоган: Ще влезем в Гърция през Александруполис или България

А натрупването на американски сили в Тракия не е проблем в турските военни планове