Турция разкритикува остро сделката за военни кораби за милиарди евро между Франция и регионалния ѝ враг Гърция, като предупреди, че споразумението щяло да застраши регионалната стабилност, като изолира Анкара, информира "Франс прес".

Франция и Гърция подписаха във вторник меморандум за разбирателство, според който Атина ще купи три френски военни кораба, споразумение, приветствано от френския президент Еманюел Макрон като голям тласък на амбициите на Европейския съюз в областта на отбраната.

Но Турция, която има нестабилна история и отношения с натовската си съседка Гърция, заклейми споразумението като насочено срещу Анкара.

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Макрон: Европа трябва да спре да бъде наивна при защитата на интересите си и да има военен капацитет

Гърция подписа споразумение за френски фрегати за 3 млрд. евро

"Въоръжаването на Гърция и изолирането и отчуждаването на Турция, вместо сътрудничество, е проблематична политика, която ще навреди на Гърция и ЕС и която застрашава регионалния мир и стабилност", настоя говорителят на турското външно министерство.

Във вторник Макрон отбеляза, че продажбата на фрегати не трябвало да се разглежда като заплаха за Анкара, като я нарече средство за съвместно осигуряване на сигурност в Средиземноморието, както и в Северна Африка, Близкия изток и Балканите.

Франция и Гърция изковаха по-тесни отношения през последните години, докато отношенията на всяка от тях с Турция бяха обтегнати.

Гръцко-турските отношения имат история на войни и конфликти.

Миналата година двете страни влязоха в конфликт, когато техни малки военни кораби се сблъскаха, докато се преследваха по време на турска инвазия в спорни води на Източното Средиземноморие.

Говорителят на турското външно министерство Танджу Билгъч предположи, че сделката за фрегатите с Франция била част от опитите на Гърция да засили това, което той нарече "максималистични териториални претенции за морска зона и въздушно пространство", които "противоречат на международното право".

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Гърция и Турция с нови разговори за спора в Източното Средиземноморие

Новите разговори ще са 62-та среща от 2000 г.