Турски анализатори, едни от тях съветниците на президента Реджеп Ердоган по сигурност и външна политика, обсъждат начини за нахлуване в Гърция по една от най-големите телевизионни мрежи, като журналистът-водещ координира, сякаш е нормално, пише Greek City Times.

Това не са само опасни изявления, отправени от националисти, търсещи няколко минути публичност, а от пенсионирани офицери и академици, които се обявяват за "анализатори в областта на отбраната" и участват в проекти и позиции в големите турски телевизионни мрежи.

Те често са поканени в големи новинарски канали, за да разпространяват пропаганда.

Говорейки пред проправителствената CNN Türk за концентрацията на американските военни сили в Еврос, лейтенантът в пенсия Ердоган Каракуш, който преди това твърди, че имената "Егейско море" и "Агамемнон" са "древнотурски", коментира, че Турция е готова да нахлуе в Западна Тракия в Гърция

В същото предаване говори и Месут Хаки Кашън, известен още като съветник на президента Ердоган по сигурност и външна политика.

Първоначално Каракуш твърди, че натрупването на американски сили в Тракия, в турските военни планове, "не е проблем". "Американското натрупване не е значително, нито силата е значителна."

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Пентагона иска пристанището на Александруполис

Планове на САЩ за Балканите

"Там САЩ по някакъв начин създава военна блокадна позиция, така че нашите сухопътни сили да не извършват операция. Вижте как го правят? Сега те са се установили както в пристанището, така и в определени части на Александруполис. Те вече са инсталирани и сега се установяват в лагера Джанули".

Той счита, че земята в Еврос е неподходяща за разгръщане на бронирани сили, "предлага" турско нашествие през райони, където са разположени американските сили.

"След пресичането на река Еврос има равнина, докато цялата област на север от града наречен Александруполис, е изцяло планинска и залесена, не е подходяща за бронирани машини".

"Ето защо ще трябва да се премине през зоните с американците", казва Каракуш, като Кашин се намесва и заявява, че има решение като: "Армията може да влезе през България и да пресече линиите".

В CNN Turk за американските бази в Гърция: САЩ показват агресия срещу Турция

В CNN Turk за американските бази в Гърция: САЩ показват агресия срещу Турция

Вашингтон иска конкуренция между Турция и Гърция, а Турция е съюзник само на хартия