Президентът на Русия Владимир Путин приветства способността на Москва и Анкара да намират "компромиси", след като той беше домакин на турския си колега Реджеп Ердоган за разговори, информира "Франс прес".

Русия и Турция исторически са имали сложни отношения, балансирайки регионалните съперничества с намирането на общ език по икономически и стратегически интереси.

През последните години двете сили се сблъскаха по-конкретно в Сирия, където Москва и Анкара подкрепят противникови лагери в гражданската война.

Бруталният съюз Путин-Ердоган - никой не може да разгадае тайната

Бруталният съюз Путин-Ердоган - никой не може да разгадае тайната

Труден за квалифициране, новият руско-турски екип, в който се смесват съперничество и сътрудничество, се утвърждава като едно от големите геополитически събития на десетилетието

Те също се озоваха на различни лагери в миналогодишния конфликт между Армения и Азербайджан в отцепническата област Нагорни Карабах.

"Преговорите понякога са трудни, но с краен положителен резултат", отбеляза Путин в резиденцията си в черноморския курортен град Сочи.

Той добави, че двете страни "се научиха да намират компромиси, благоприятни и за двете страни".

Reuters: Русия и Турция в неудобен съюз

Reuters: Русия и Турция в неудобен съюз

Партньори или съперници?

Ердоган, който редовно се среща с руския си колега, от своя страна посочи, че вярва, че "Турция и Русия поддържат все по-силни отношения с всеки изминал ден".

В Сирия двете страни миналата година подкрепиха споразумение за спиране на огъня в северозападната провинция Идлиб, където се намира последната голяма джихадистка и бунтовническа крепост в Северозападна Сирия.

"Стъпките, които предприехме с Русия, свързани със Сирия, са от изключително значение", коментира Ердоган пред Путин, като допълни: "Мирът там зависи от отношенията между Турция и Русия."

Ердоган - първият стратегически провал на Путин

Ердоган - първият стратегически провал на Путин

Когато с указ на Ердоган беше променен статутът на базиликата "Света София" от музей в джамия, господарят на Кремъл успя да запази мълчание, въпреки че вярва със сърцето си, че Свещена Русия исторически олицетворява третия Рим. Но ето, че Путин беше брутално изоставен от приятеля си Ердоган

Въпреки сблъсъците си, двете страни се сближиха през последните години благодарение на напрежението между Москва и Запада и все по-деликатните отношения на Анкара със съюзниците си в НАТО.

През 2019 г. Турция договори многомилиардна покупка на руската система за противовъздушна отбрана С-400, което доведе до санкции на САЩ през миналата година.

Анкара и Москва също така имат важни общи икономически интереси, особено в туризма и износа на храни.

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Разговорите в Ню Йорк се без желания резултат, очаква разговорите в Сочи

Путин уточни, че общите турски инвестиции в Русия са достигнали 1,5 млрд. долара, докато руските инвестиции в Турция са нараснали до 6,5 млрд долара.

Той посочи и миналогодишното откриване на газопровода "Турски поток", който транспортира руски газ през Турция през Черно море до Европа, минавайки включително през България.