Велик цар на Русия през двадесет и първи век, Владимир Путин наскоро преживя първия си стратегически провал. Той загуби Ердоган, негов приятел от 5 години. Това споделя в свой анализ за френския ежедневник Le Figaro международният коментатор и военен кореспондент Рено Жирар.

На южния си фланг Путин успя от август 2016 г. да изгради антизападно партньорство с авторитарния си колега, неоосманския султан, скрепено с доставката за турската армия на ракети "С-400" земя-въздух, най-доброто в противовъздушната отбрана. Русия и Турция бяха две демократури, силно амбицирани да игнорират съвместно директивите, издадени срещу тях от Запада в областта на правата на човека. Те бяха разделили Либия на две зони на влияние - Триполитания за Турция, Киренайка за Русия. Заедно с Иран те бяха построили оста Астана, за да разрешат заедно сирийския въпрос. Разбирайки антикюрдската националистическа игра на президента на Турция, Путин му позволи да инсталира армията си в кюрдските кантони в Северна Сирия. Когато с указ на Ердоган беше променен статутът на базиликата Света София от музей в джамия, господарят на Кремъл успя да запази мълчание, въпреки че вярва със сърцето си, че Свещена Русия исторически олицетворява третия Рим.

Но ето, че Путин беше брутално изоставен от приятеля си Ердоган. На 10 април 2021 г. всемогъщият турски президент наистина прие топло в Истанбул най-големия враг на Путин, украинския президент Зеленски, и се съгласи да му продаде нови безпилотни самолети Bayraktar TB-2 (които направиха чудеса срещу арменците от Нагорни Карабах през есента на 2020 г. и срещу руските наемници от дивизията Вагнер през пролетта на 2020 г. в Либия). Двете страни дори решиха, че сега ще произвеждат безпилотни летателни апарати заедно (не забравяйте, че в Киев са конструирани известните самолети "Антонов" от съветската епоха).

По случай тази турско-украинска среща на върха неоосманският султан осъди "окупацията" на Крим от Русия през 2014 г. Ердоган добре си спомня, че преди завоюването му от Екатерина Велика, полуостровът е бил провинция на Османската империя за повече от два века под името Кримско ханство. Нетърпелив да разшири властта си над Черно море, той би предпочел Крим, управляван от слаба Украйна, отколкото от мощна Русия. Авторитарните приятели не си разменят подаръци ...

Ердоган играе много добре, защото с един изстрел убива два заека. Той показва на света своята независимост и силата на своята оръжейна индустрия, и в същото време се помирява с НАТО и се сближава със САЩ. Турският президент знае, че икономиката му, която вече е силно отслабена, не може да си позволи да бъде санкционирана от Федералния резерв на САЩ.

Американските санкции Ердоган ги оставя на бившия си приятел Путин. На 15 април 2021 г. Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, забраняваща на американските финансови институции да купуват директно в Русия, считано от 14 юни, руски държавни облигации или акции на Руския суверенен фонд. Белият дом прибягна до налагането на тези санкции, за да накаже Русия за неотдавнашните кибератаки, по-специално за хакерството на SolarWinds (компания със седалище в Тексас и регистрирана на Уолстрийт, която разработва професионален софтуер за електронно управление и инструменти за дистанционно наблюдение, някои от които се използват от големи федерални агенции на САЩ). Европейските банки са толкова ужасени от Федералния резерв на САЩ, че вероятно ще се откажат да купуват руски книжа сами. В международен план това оставя руските финанси в неудобната позиция на "лице в лице" с китайските финанси.

Подкрепяйки военно Украйна, домашният любимец на Запада, Ердоган изведнъж сам си разпределя ролята на джентълмен в очите на новата администрация на САЩ. Той удобно оставя Путинова Русия да играе ролята на злодея, преследвач на опозиционера Навални, и ударена с нови доказателства, които я инкриминират при експлозията на чешки склад за боеприпаси през 2014 г. (извършена от същите двама агенти на ГРУ, които ще отидат четири години по-късно до Солсбъри, за да отровят "предателя" Скрипал с новичок). Руснаците подозираха, че това депо доставя боеприпаси на украинската армия.

Как Русия ще отмъсти за "предателството" на Ердоган? Да не му изпраща повече туристи няма да е достатъчно, за да отмие обидата. Ще възобнови ли подкрепата си за неокомунистическите кюрди от ПКК? В същото време ще се присъедини ли към оста Израел-Гърция-Кипър, която се бори срещу турския морски експанзионизъм в Източното Средиземноморие? На 18 април 2021 г. Израел и Гърция, и двете обект на омразата на султана, подписаха 22-годишно споразумение за военно сътрудничество.

С дълбоки корени в историята и географията, старият руско-турски стратегически мач беше възобновен. И не е на път да свърши скоро.