Покупките на военна техника за Турция от Русия алармират партньорите на Анкара в НАТО, но двете страни остават съперници във войни от Близкия изток до Кавказ, подчертавайки линиите на разлом, преминаващи през неудобен съюз, пише "Ройтерс".

Турция е закупила руски системи за ПВО и може да закупи допълнителна техника от Москва. Турция внася руски горива, приема стотици хиляди руски туристи и казва, че членството в западния алианс НАТО не е пречка за изграждането на връзки с Москва.

Но Анкара е разположила войски в Северна Сирия срещу подкрепяните от Русия сили на сирийските власти. Русия и Турция подкрепиха съперници във войните в Либия и Нагорни Карабах.

Преди срещата на върха в сряда между Владимир Путин и Реджеп Ердоган, "Ройтерс" представя резюме на връзките, които ги свързват и разривите, които разделят Москва и Анкара. 

В Сирия Турция подкрепя бойци, които бяха близо до свалянето на президента Башар Асад, но руската намеса подкрепи сирийския президент и бунтовниците бяха отблъснати до малък джоб в северозападна Сирия на турската граница.

През февруари 2020 г., когато при въздушен удар загинаха минимум 34 турски войници, Турция изсипа подкрепления в северозападната част на Идлиб, за да спре напредването на подкрепяните от Русия сили на сирийските власти, които разселиха 1 милион души.

В рамките на срещата на върха тази седмица подкрепените от Турция въстанически бойци казват, че Русия е ескалирала въздушните удари. 

Те казват, че Турция отново е изпратила допълнителни сили в района, въпреки че в Анкара твърдят, че това е предимно ротация на войски, а не подкрепления.

В Либия намесата на турската армия бе за международно признатите власти в Триполи срещу източните сили на Халифа Хафтар.

Експерти на ООН твърдят, че руската група "Вагнер" е изпратила бойци, за да помогне на силите на Хафтар, докато Турция изпраща сирийски бойци в подкрепа на властите в Триполи.

При прекратяването на огъня, постигнато в края на октомври, се предполагаше, че всички чужди бойци ще напуснат до януари - срок, който всички страни пренебрегнаха.

Турция подкрепи нападението на армията на Азербайджан, за да прогони арменски сили от голяма част от планинския Нагорни Карабах в Южен Кавказ, през ноември.

Москва има пакт за отбрана с Армения и разглежда района на южния си фланг, съставен от бивши съветски републики, като част от собствения си заден двор. Путин посредничи в мирно споразумение, за да предотврати пълното поражение на арменските сили.

Турция не призна анексията на Крим от Русия и казва, че ще трябва да се запази суверенитета на Украйна - послание, което раздразни Москва и което Ердоган повтори последната седмица в ООН.

Когато през април Ердоган обеща да помогне на Киев на фона на натрупването на руски сили покрай украинската граница, Русия предупреди Турция за милитаристки настроения.

Преди 2 години Турция достави руски системи за противоракетна отбрана С-400, което в крайна сметка предизвика санкции на САЩ срещу отбранителната промишленост на Анкара.

Въпреки предупрежденията от Вашингтон, че допълнителни покупки на руско оръжие ще доведат до допълнителни санкции на САЩ, Ердоган коментира, че никоя държава не може да диктува придобиванията на Анкара и призова за втора партида С-400. 

Досега, за последните 12 месеца, Русия представлява около половината от вноса на гориво за Турция, която е сериозно зависима от вноса за нуждите си, след спад, когато основен тръбопровод бе възстановяван в продължение на 4 месеца.

Възстановяването на потреблението от последното 12-месечно понижение, предизвикано от пандемията на коронавируса, допълнително увеличи обемите на руските горива.

Седем милиона руски туристи са посетили Турция през 2019 г., най-много туристи от която и да е друга държава. Туризмът остава голямо донор на чужди средства за изтощената турска финансова система.

Руският ядрен конгломерат "Росатом" строи атомна централа в Аккую в южна Турция, за която Путин спомена, че ще започне работа през 2023 г.

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Разговорите в Ню Йорк се без желания резултат, очаква разговорите в Сочи