Във вторник Турция призова Швеция, която иска да стане член на НАТО, да преследва отговорните за прожектирането на знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК) върху сградата на парламента в Стокхолм в деня на изборите в Турция, предава Ройтерс.

Говорител на шведския парламент каза, че много хора са прожектирали съобщения върху сградата на парламента в столицата на Швеция късно в неделя, като добави, че няма документация за това какво е било прожектирано.

Предупреждението може да повиши залозите преди срещата на върха на НАТО в средата на юли, на която някои членове на алианса настояват Турция да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство след година на забавяне поради опасения, че Стокхолм трябва да направи повече, за да се справи с екстремистките групи, които са намерили убежище в страната, особено кюрдски такива.

Швеция няма план Б за НАТО, надява се на членство през юли

Швеция няма план Б за НАТО, надява се на членство през юли

Страната все още се надява да се присъедини към Алианса на срещата на върха във Вилнюс

Кадри, споделени за първи път в Twitter от така наречения Шведски комитет за солидарност за Рожава - кюрдските региони на Сирия - прожектираха знаме на Кюрдската работническа партия (ПКК) върху сградата на парламента.

Друго изображение, споделено от акаунта, включва текст, който гласи "Свобода за Йоджалан", намиращия се в турски затвор лидер на ПКК.

"Очакваме шведските власти да разследват този инцидент, да потърсят отговорност от виновните и да спрат членовете на ПКК, която ЕС признава за терористична организация, да действат на шведска земя", заяви в "Туитър" Фахретин Алтън, директор по комуникациите на турското президентство.

Турция ратифицира кандидатурата на Финландия през март, но все още възразява срещу тази на Швеция, заявявайки, че Стокхолм приютява членове на групировки, които Турция смята за терористични, и не е изпълнила своята част от миналогодишното споразумение, удовлетворяващо опасенията на Анкара за сигурността.

Алтън каза, че се надява Швеция да приложи правилно новия антитерористичен закон, който влиза в сила на 1 юни, и да попречи на членовете на ПКК да демонстрират на протест срещу членството на Швеция в НАТО, свикан от комитета за солидарност на 4 юни.

Ахмет Берат Конкар, бивш председател на комисията по външни работи на парламента и ръководител на делегацията на Турция в Парламентарната асамблея на НАТО, каза, че Турция очаква по-голяма ангажираност от страна на Швеция по отношение на това как се прилагат техните закони срещу тероризма.

"Тези фактори ще бъдат важни при решението на нашия парламент относно членството на Швеция. Но като положителна бележка, както виждате в случая с Финландия, Турция е отворена за разширяване на НАТО и ние ще приложим същия стандарт и към Швеция", каза той в интервю.

Ердоган пак поиска F-16 от САЩ, Байдън му напомни за членството на Швеция в НАТО

Ердоган пак поиска F-16 от САЩ, Байдън му напомни за членството на Швеция в НАТО

Двамата лидери са провели телефонен разговор