Няма конкретно развитие в екстрадирането на "терористи" и Турция очаква допълнителни стъпки от Швеция и Финландия. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с външния министър на Швеция Тобиас Билстрьом.

По негови думи Швеция остава "притегателен център" за членовете на терористичната група FETO.

От своя страна Билстрьом заяви, че Стокхолм е предприел конкретни стъпки по всички елементи на тристранно споразумение, подписано през юни между двете страни и Финландия.

Чавушоглу отбеляза, че страната му оценява стъпките на скандинавската страна досега и разбира опасенията за сигурността на Швеция и Финландия. Въпреки това очаква повече сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Турция нарече "негативно развитие" отказа за екстрадиция на Бюлент Кенес

Турция нарече "негативно развитие" отказа за екстрадиция на Бюлент Кенес

Решението на шведския съд може да спре страната за НАТО

Турският външен министър вече разкритикува Швеция заради отказа на нейния Върховен съд да екстрадира, издирван от Анкара заради предполагаеми връзки с базираната в САЩ мрежа на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен (FETO), която Турция счита за терористична организация.

Позицията на Турция идва в момент, когато Швеция се опитва да убеди Анкара да одобри кандидатурата ѝ за членство в НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

Шведски съд не допусна екстрадицията на издирван от Турция мъж

Шведски съд не допусна екстрадицията на издирван от Турция мъж

Съдът счете искането на Анкара за политическо