Решението на Върховния съд на Швеция, който блокира екстрадирането на Бюлент Кенесе "много негативно" развитие, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Турският президент Тайип Ердоган миналия месец посочи Кенес като човек, когото Анкара иска да бъде екстрадиран от Швеция като условие за одобрението от страна на Турция за присъединяването на Стокхолм към НАТО.

"В Швеция има един член на терористичната организация (на Гюлен), чието име ще дам: Бюлент Кенес", каза Ердоган. "Например, депортирането на този терорист в Турция е от голямо значение за нас и ние, разбира се, искаме Швеция да действа с повече чувствителност (по въпроса)."

55-годишният Кенес, който е получил убежище в Швеция, беше редактор на англоезичния вестник Today's Zaman, собственост на мрежата, свързана с базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетуллах Гюлен. Издаването му беше спряно като част от правителствените репресии срещу групата. Турция обвинява Гюлен за неуспешния опит за преврат през 2016 г. и смята неговата мрежа за терористична организация.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която Турция определя като терористична организация с акронима FETO.

По-рано този месец Швеция депортира неназован мъж, който избяга там, след като беше осъден от турски съд за членство във въоръжена организация през 2015 г. Турската държавна Анадолска агенция идентифицира мъжа като Махмут Тат, който беше осъден на повече от шест години затвор.

Финландия склонна да изнася оръжие за Турция срещу членство в НАТО

Финландия склонна да изнася оръжие за Турция срещу членство в НАТО

Хелзинки се надява Анкара да ратифицира кандидатурата на страната за Алианса