Турският медиен наблюдател забрани достъпа до турските услуги на американската обществена телевизия Voice of America и германската телевизия Deutsche Welle, съобщава Асошиейтед прес. Това решение предизвика критики за цензурата.

Върховният съвет на радиото и телевизията изпълни решение от февруари, изискващо от международните медии, които излъчват телевизионно съдържание на турски онлайн, да кандидатстват за лиценз за излъчване. Съд в Анкара постанови да ограничи достъпа до уебсайтовете на държавните "Дойче веле" и "Гласът на Америка".

Нито един от двата уебсайта не беше достъпен в Турция в петък. В изявление Дойче веле каза, че не отговаря на изискването за лиценз, тъй като "би позволило на турското правителство да цензурира редакционно съдържание".

Генералният директор Петер Лимбург каза, че това е обяснено подробно на борда на турското радио и телевизия (RTUK). "Например от медиите, лицензирани в Турция, се изисква да изтрият онлайн съдържание, което RTUK тълкува като неподходящо. Това е просто недопустимо за независима телевизия. DW ще предприеме правни действия срещу извършеното блокиране", каза Лимбург.

Бордът на RTUK е доминиран от управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съюзници, и редовно глобява критични телевизионни оператори.

Съюзът на журналистите в Турция нарече решението цензура. "Откажете се от опитите да забраните всичко, което не харесвате, това общество иска свобода", написаха те в туитър.

През февруари RTUK заяви, че е идентифицирала три уебсайта без лицензи за излъчване, които включват и турските услуги на Euronews. Euronews обаче заяви, че твърди, че не е излъчвал на живо на турски или ефирни визуални бюлетини и следователно е освободен от изискванията за лицензиране.

Гласът на Америка отбеляза през февруари, че докато лицензирането за телевизионни и радиопредавания е норма, тъй като ефирните вълни са ограничени ресурси, интернет няма ограничена честотна лента. "Единствената възможна цел на изискването за лицензиране за интернет разпространение е да се даде възможност за цензура", се казва в изявление на VOA. За ефирните вълни "правителствата имат признатата отговорност да регулират спектъра, за да гарантират, че се използва в интерес на по-широката общественост", се казва в него.

Турция беше оценена като "несвободна" за 2021 г. в индекса на Freedom of the Net на Freedom House. Стотици хиляди домейни и уеб адреси са блокирани.