Следователи от Главната прокуратура на Анкара потърсиха помощ от ФБР за възстановяване на електронните писма на убиеца на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Това съобщи турският вестник Sabah, цитиран от ТАСС.

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Външното министерство на Русия потвърди, че посланикът е починал

По данни на изданието, десет дни преди нападението над посланика Мевлют Мерт Алтинташ започнал да се готви към убийството, събирайки информация за Карлов в интернет.

Следователите съставили протокол за всичко, което било в компютъра и телефона му и всички търсения по въпроса. Алтинташ използвал търсачката Google и преди покушението изтрил от електронната си поща няколко писма, а така също затворил и свои профили в Twitter и Facebook.

Следователите успели да разбият паролата на телефона на Алтинташ и да намерят електронно писмо, в чието заглавие е написано: "Ти трябва да направиш това по волята на Аллах". Специалистите също изследвали редица съобщения - есемеси и Facetime, които убиецът изпратил между 15 и 29 ноември 2016 година.

Доколкото и телефона, и компютъра на престъпника са произведени от Apple, прокуратурата официално се обърна към истанбулското представителство на фирмата за помощ при разблокиране на устройството.

Между това, за създаване на пълна картина на контактите на Алтинташ следователите трябва да получат изтритите данни от електронната поща, а така също и да имат достъп до социалните мрежи, ползвани от убиеца.

За това, по информация на турския вестник, от 22 февруари турските представители са се срещнали с аташето на американското посолство по правосъдните въпроси на ФБР Майкъл Хикок, който обещал съдействие.

В Турция арестуваха рускиня за убийството на руския посланик

В Турция арестуваха рускиня за убийството на руския посланик

33-годишната Екатерина се свързала по телефона с убиеца

В понеделник турският вестник съобщи за арестуването на 33-годишната Екатерина Б., която между 21-23 ноември м.г. се е свързала по телефона с Алтинташ, а така също е звънила и в Руския културен център в Анкара.

При разпита тя признала, че се свързвала с убиеца основно чрез съобщения в месинджъра, но не се е срещала лично с него. Жената се е занимавала със сутеньорство в Анкара. Руското посолство все още не е получило официална информация от турските правоохранителни органи за ареста на рускинята.

Във Външното министерство на Турция не са предоставени подробности на кореспондента на ТАСС по тази тема. "Докато се води следствие, ние не можем да обнародваме никакви детайли. Освен това, наказателните процеси, провеждани от прокуратурата не влизат в пълномощията на Външно министерство", съобщи представител на ведомството.