Турските сили за сигурност предприеха едновременна операция срещу предполагаеми членове на „Ал-Кайда". Операцията е проведена по едно и също време в 5 провинции на страната - Истанбул, Измир, Кайсери, Анталия и Хатай.

Според представители на турската полиция операцията е била предприета в резултат на проследяване на връзките на един от арестуваните, за когото се твърди, че е ръководител на групата. След продължително проследяване полицията успяла да засече част от кореспонденцията, която си разменяли чрез интернет.

При операцията са задържани петима души в различни градове. Установено е, че са пътували по няколко пъти до Афганистан, където престоявали известно време. Предполага се, че това са били лагери, където преминавали през обучение. Същите ползвали определени квартири за явки.

При обиските са разкрити множество документи, отнасящи се до Афганистан и Чечня. Полицейските източници съобщиха, че операциите ще продължат и в други градове на страната.

Преди време американски отговорен представител заяви, че в лагерите на Ал Кайда край границата с Пакистан има турци, предполага се, че са около стотина души.