Турски танкове и артилерия са бомбардирали позиции на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак през последните 48 часа, като отмъщение за самоубийствения атентат в Истанбул. Убити са почти 200 бойци на групировката. Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от „Ройтерс”.

Припомняме, атентатор самоубиец на „Ислямска държава”, който влязъл в Турция като сирийски бежанец, се взриви сред група туристи в историческия център на Истанбул. Атентатът бе извършен във вторник, като бяха убити 10 германци. Няколко други чужденци бяха ранени сериозно.

Турция, която е член на НАТО и част от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава”, ще извърши и въздушни удари срещу радикалните сунитски екстремисти, ако е необходимо. Тя няма да се откаже, докато те не бъдат прочистени от нейните граници, заяви Давутоглу.

„След инцидента във вторник близо 500 артилерийски и танкови ракети бяха изстреляни по позиции на ДАЕШ „Ислямска държава” в Сирия и Ирак”, обяви турският премиер на конференция с турски посланици в столицата Анкара.

Близо 200 членове на ДАЕШ, включително така наречените регионални лидери, бяха неутрализирани в последните 48 часа. След това, всяка заплаха към Турция, ще бъде наказвана по този начин”, подчерта Давутоглу.

Той обясни, че турските удари са били насочени срещу позиции на „Ислямска държава” около Башига в Северен Ирак, където Анкара разположи екип, който да защитава турските войници, които тренират иракската милиция в борбата със сунитските радикали.

Ударите през границата със Сирия били насочени към район около държания от бунтовници град Мареа, на около 20 км от турската граница и близо до ръба на „безопасната зона”, която Турция иска да създаде в Северна Сирия.

Нашите наземни удари по тези позиции продължават и ако е необходимо, военновъздушните ни сили също ще се включат”, заяви още Ахмет Давутоглу.