Турските сили за сигурност са арестували 48 души, като част от антитерористичните операции, насочени срещу "Ислямска държава" и нападателите на католическата църква "Санта Мария" в Истанбул, каза вътрешният министър на страната, цитиран от Анадолската агенция.

"При операциите, проведени срещу терористичната организация "Ислямска държава", бяха заловени 48 заподозрени, особено тези, свързани с извършителите на нападението на 28 януари срещу църквата "Санта Мария" в Истанбул, при което един човек беше убит", написа Али Йерликая на X.

Операциите "Боздуган-21"са проведени от полицейските управления в Истанбул и Анкара в координация с Генералната дирекция за разузнаване и борба с тероризма.

По време на операциите 30 заподозрени, за които се смята, че са замесени в нападението в църквата "Санта Мария", бяха задържани от екипа за борба с тероризма от полицейското управление в Истанбул, докато други 18, свързани с "Ислямска държава", бяха арестувани от полицейското управление в Анкара.

Отговорността за въоръженото нападение на 28 януари срещу църквата Санта Мария в истанбулския квартал "Саръер" беше поето от "Ислямска държава". Атаката доведе до смъртта на 52-годишния Тунчер Джихан, припомня Анадолската агенция.

Граждани от Таджикистан и Киргизстан готвели терористична атака в Истанбул

Граждани от Таджикистан и Киргизстан готвели терористична атака в Истанбул

Акцията на турските служби за сигурност