Полицията в Истанбул е задържала петима предполагаеми членове на "Ислямска държава". Смята се, че някои от тях са планирали атака в навечерието на референдума в неделя. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от държавната Анадолска агенция.

Трима от задържаните са заподозрени за планиране на атака в името на "Ислямска държава". Другите двама, сред които и един от таджикски произход, са пътували до конфликтни зони и са извършвали операции за екстремистката групировка.

"Ислямска държава" е обвинявана за най-малко половината атаки по цивилни цели в Турция в последните месеци, включително на Нова година в клуб "Рейна". Тогава бяха убити 39 души.

Членът на НАТО Турция е част от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". През август миналата година държавата предприе нападение в Сирия, за да прогони екстремистката групировка и бойците на кюрдските милиции от своите граници.

Турците в неделя ще гласуват за промяна на политическата система на страната и давайки на президента Тайип Ердоган повече власт. Две проучвания на общественото мнение в четвъртък показаха незначително мнозинство на избирателите, които биха гласували в подкрепа на промените.

Усилията за сигурността са завишени в навечерието на вота, но кюрдски екстремисти в сряда поеха отговорност за бомбена атака по полицейска сграда в Югоизточна Турция. Загинаха трима души.