Турската полиция е арестувала 44-ма заподозрени при антитерористични операции, включително такива, които са планирали две самоубийствени бомбени атаки в Истанбул през миналата година. Това обяви валията на града, цитиран от "Ройтерс".

Две бомби - едната заложена в кола, а другата закачена за атентатор самоубиец - избухнаха при нападение край стадиона на футболния клуб "Бешикташ" в центъра на Истанбул на 10 декември, избивайки 44 души и ранявайки 155 души.

"Един от заподозрените, задържани по време на операцията, е извършил разузнаване на атентата преди декември 2016 г., и е скочил и е избягал от колата малко преди да бъде взривена", уточни Васил Шахин.

Другият заподозрян е бил идентифициран като организатор на атаката през юли 2016 г. срещу полицейски автобус, при който загинаха 11 души, включително цивилни и полицаи, и бяха ранени 36 души.

"Соколи за свободата на Кюрдистан", която е разклонение на екстремистката Кюрдската работническа партия (ПКК), пое отговорност за атаките.

ПКК, определена като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ, води въоръжен бунт от три десетилетия срещу турската държава, в който загинаха повече от 40 хил. души.