Турските военни започнаха операция с командоси, подкрепени от артилерийски и въздушни удари, срещу кюрдски бойци в планински район на Северен Ирак, съобщи министерството на отбраната във вторник, съобщава "Ройтерс".

Военните действия започнаха с артилерийски и въздушни удари, а бригадите командоси "неутрализират терористите и унищожат техните скривалища", се казва в изявление на министерството.

Операцията е насочена срещу иракския регион Хакурк, точно срещу границата от югоизточния край на Турция, който също граничи с Иран. Войнствената група на Кюрдската работническа партия - ПКК е базирана в Северен Ирак, особено в района на Кандил на юг от Хакурк.

Видео, публикувано от министерството, покава хеликоптери, които кацат на планински терен.

"Операцията, с подкрепата на нашите атакуващи хеликоптери, продължава както е планирано", се казва в изявлението. Военните често провеждат въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак, но наземните операции са по-рядко срещани.

През 1984 г. ПКК започна въстание в предимно кюрдска югоизточна Турция и над 40 000 души загинаха в конфликта. Тя е определена за терористична група от Анкара, Европейския съюз и САЩ.

Ердоган подготвя операция в северна Сирия

Ердоган подготвя операция в северна Сирия

"Скоро ще изчистите Манбидж и на изток от река Ефрат на терористични групи", обяснява той на кадети