Турският министър на отбраната Нуретин Чанъкли обяви, че страната е започнала военна операция в района на град Африн в Северна Сирия, който се намира близо до турската граница.

Той уточни, че операцияте е започнала "де факто" с обстрел през границата.

Говорейки пред турската телевизия "Хабер" Чанъкли отбеляза, че Анкара е решила да предприеме тази стъпка, тъй като не вижда "друга алтернатива" освен започване на военна операция срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които турските власти разглеждат като терористична групировка.

Сирия заплаши да сваля турските самолети

Сирия заплаши да сваля турските самолети

Предупреждаваме турското ръководство, че ако предприемат бойни операции в района на Африн...

Според турския военен министър Турция "има право на самозащита в съответствие с международното право" и нейните сили ще се стремят да унищожат всички "коридори на терористите" в Африн.

Вчера турският външен министър предупреди САЩ да не оказват подкрепа на "Отрядите за народна защита", след като Вашингтон обяви, че ще създаде и обучи нова погранична сила, състоящата се предимно от милиции на сирийските кюрди.

Той сащо така обяви операции, насочени срещу "Отрядите за народна защита" в Африн, както и в Манбидж, на което Сирия отговори, настоявайки, че ще отговори на подобен "акт на агресия" в страната.

САЩ отричат да създават погранична армия в Сирия

САЩ отричат да създават погранична армия в Сирия

След като Турция реагира остро