Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на срещата на Г-7 през 2020 г. да бъде поканена Украйна, а не Русия, съобщава "Спутник".

Той припомни думите на американския президент Доналд Тръмп, който миналата година предложи да се възстанови форматът Г-8 с Русия.

При никакви обстоятелства не можем да приемем тази логика, отсече Туск в Биариц, където тази година се провежда срещата на върха.

Председателят на Европейския съвет заяви, че ще се опита да убеди лидерите от Г-7, че "е по-добре да поканим Украйна - разбира се, в качеството й на гост, на следваща среща на Г-7".

Зеленски зове Канада да не допуска Русия обратно в Г-8

Зеленски зове Канада да не допуска Русия обратно в Г-8

"В ситуация, в която украинците продължават да умират"

Тази седмица Тръмп прие предложението на френския си колега Еманюел Макрон Русия да бъде поканена да участва в срещата на Г-7 през 2020 г., която ще се проведе в САЩ.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че Русия смята за полезен всеки контакт със страните членки на Г-7 и не изключи възможността за подновяване на формата Г-8. Същевременно Кремъл подчерта, че завръщането й към Г-7 само по себе си не е цел на Русия.

Тръмп пак поиска Русия да се върне в Г-8

Тръмп пак поиска Русия да се върне в Г-8

Непосредствено преди срещата на Г-7...

Русия започна да участва в срещите на Г-7 (Канада, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Япония и САЩ) в следата на 90-те години, а през 2002 г. влезе като пълноправен член, като групата беше преименувана на Г-8.

Участието на Русия беше прекратено от останалите седем страни членки през 2014 г. заради напрежението, породено от кризата в Украйна и анексирането на Крим от Москва.

ЕС против завръщането на Русия в Г-8

ЕС против завръщането на Русия в Г-8

Предложение за завръщане би било "контрапродуктивно" и "признак за слабост"