Полският опозиционен лидер Доналд Туск в понеделник обяви началото на нова ера за страната си, след като опозиционните партии спечелиха достатъчно гласове на изборите в неделя, за да изгонят управляващата националистическа консервативна партия, съобщава АП.

"Аз съм политик от много години. Аз съм спортист. Никога в живота си не съм бил толкова щастлив, че съм заел привидно второ място. Полша спечели. Демокрацията победи. Ние ги отстранихме от власт, каза Туск на аплодиращите си поддръжници. Този резултат все още може да е по-добър, но още днес можем да кажем, че това е краят на лошото време, това е краят на управлението на закона и справедливостта", добави Туск.

Ако резултатът, прогнозиран от екзитпол, се задържи, то "Право и справедливост" едновременно спечелиха, но и загубиха. Тя получава повече места от всяка друга партия, но не достатъчно, за да може да ръководи правителство.

Екзитполът на Ipsos показа, че "Право и справедливост" на Лех Качински получава 200 места. Крайнодясната "Конфедерация" получи 12 места, което показва, че партията признава за поражение.

Той също така показа, че три опозиционни партии вероятно са спечелили общо 248 места в 460-местната долна камара на парламента, Сейма ( 31,6% от гласовете). Най-голямата от групите е Гражданската коалиция, водена от Туск, бивш премиер и бивш председател на Европейския съвет.

"Право и справедливост" води на изборите в Полша, но без мнозинство

"Право и справедливост" води на изборите в Полша, но без мнозинство

Но може да не получи трети мандат, ако екзитпол е верен

Който и да спечели, подкрепата на Полша във войната за Украйна е малко вероятно да се промени.

Качински обрисува съперника си като марионетка на Берлин и Брюксел и обеща да поддържа силната политика на своята партия срещу миграцията.

Националната избирателна служба на Полша съобщи, че при оставащи четири часа от гласуването избирателната активност сред 29-те милиона избиратели е била 57 процента. Те гласуваха в повече от 30 000 избирателни секции, а извън Полша имаше дълги опашки, като почти 400 000 души бяха регистрирани.

Полша избира своя парламент в началото на цикъл от избори

Полша избира своя парламент в началото на цикъл от избори

Може да се окаже, че страната ще навлезе в период на политически турбуленции

Пет партии изглежда ще преминат прага от 5% и да влязат в 460-местния Сейм или парламент. Поляците гласуват и за горната камара - Сената.