Дясната партия "Право и справедливост" (ПиС) е на път да спечели парламентарните избори в Полша, но може да не си осигури трети мандат на власт. Това показва екзитпол, съобщава BBC. 

Партията се очаква да спечели 36,8% от гласовете, а центристката опозиция - 31,6%, сочи проучване на Ipsos.

"Гражданската коалиция" на Доналд Туск се стреми да сложи край на осемгодишното управление на ПиС и лидера ѝ Ярослав Качински.

Ако екзитполът се окаже верен, той може да има по-голям шанс за победа.

Официалните резултати се очакват по-късно. 

"Полша победи, демокрацията победи. Това е краят на лошите времена, това е краят на управляващата партия ПиС", каза той пред ликуващи поддръжници във Варшава.

Управляващата партия приветства проучването на Ipsos, което предполага, че се насочва към 200 места в 460-местния Сейм или парламента, но Качински каза, че не е ясно дали ще спечелят още един мандат.

ПиС може да не достигне 230-те места, необходими за мнозинство и е малко вероятно да може да разчита на крайнодясната партия Конфедерация, чийто лидер призна, че се е справила много по-зле от очакваното.

Ако резултатите от екзитпола се потвърдят, партията на Туск има по-големи шансове да формира коалиция с две други партии, с дясноцентристката Трети път и лявата "Левица".

Полша избира своя парламент в началото на цикъл от избори

Полша избира своя парламент в началото на цикъл от избори

Може да се окаже, че страната ще навлезе в период на политически турбуленции

Големи опашки се извиха пред избирателните секции в Полша и извън нея.

Който и да спечели, подкрепата на Полша във войната за Украйна е малко вероятно да се промени.

Но Качински обрисува съперника си като марионетка на Берлин и Брюксел и обеща да поддържа силната политика на своята партия срещу миграцията.

Лидерът на Гражданската коалиция Доналд Туск определи гласуването като най-важното за Полша след падането на комунизма и жизненоважно за нейното бъдеще в Европейския съюз (ЕС).

Националната избирателна служба на Полша съобщи, че при оставащи четири часа от гласуването избирателната активност сред 29-те милиона избиратели е била 57 процента. Те гласуваха в повече от 30 000 избирателни секции, а извън Полша имаше дълги опашки, като почти 400 000 души бяха регистрирани да гласуват.

Пет партии изглежда ще преминат прага от 5% и да влязат в 460-местния Сейм или парламент. Поляците гласуват и за горната камара - Сената.