Доналд Туск ще запази премиерския си пост след победата на неговата партия на парламентарните избори. Това заяви полският президент Бронислав Коморовски.

Логиката показва, че премиер ще остане Доналд Туск, каза държавният глава в коментар относно резултатите от проведения вчера вот.

Коморовски, който също е представител на „Гражданска платформа", не скри удовлетворението си от постигнатите резултати.

По думите му Полша ще се постарае колкото се може по-скоро да състави правителство: „Започва труден период за съставяне на коалиция. Надявам се, че със съвместни усилия ще можем максимално да съкратим срока, необходим за съставяне на коалиция и правителство. Това е нужно от гледна точка на стабилността на държавата и властта, а също на продължаващото до края на годината полско председателство на ЕС."

Припомняме, според резултатите партията на Доналд Туск "Гражданска платформа" води с 39% от гласовете и ще получи 206 места в 460-членния Сейм. Данните са след преброяване на 93% от подадените гласове.

Премиерът обаче вече благодари на избирателите. "Искам да благодаря на всички тези, които гласуваха за нас, и на онези, които не го направиха, защото ние заедно ще носим отговорността за Полша още четири години," заяви Туск в изявление по телевизията.

Опозиционната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински получава 30%. Партията разчиташе на подкрепата на по-консервативните и религиозни гласоподаватели, които се съмняват в руското разследване на катастрофата, в която загина бившият полски президент Лех Качински, брат на Ярослав Качински.