Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията, че Русия може да бъде съдена за извършването на военни престъпления заради бомбардировките, които извършва в сирийския град Алепо.

Той заяви пред френска медия, че обвиненията били „реторика”, която не е взела предвид реалностите в Сирия.

Припомняме, френският президент Франсоа Оланд намекна, че руските въздушни удари срещу Алепо може да се равняват на военни престъпления.

Контролираната от бунтовници източна част на града отново беше подложена на бомбардировки, след като споразумението за прекратяване на огъня се провали.

Въпреки обвиненията за това кой е виновен за провала на споразумението, Русия и САЩ в сряда се разбраха да възобновят преговорите за Сирия.

Путин заяви пред френската телевизия TF1, че Русия ще преследва „терористите”, дори ако те са се скрили сред цивилното и мирното население.

Ние не можем да позволим терористите да използват хора като човешки щитове и да изнудват целия свят”, коментира руският държавен глава, добавяйки, че цивилните жертви били „тъжната действителност на войната”.

Отговаряйки на твърденията, че руските въздушни удари срещу цивилни райони се равняват на военни престъпления, Путин изтъкнал: „Това е политическа реторика, която не означава много и която не взема предвид реалностите в Сирия. Аз съм дълбоко убеден, че нашите западни партньори, на първо място, разбира се, САЩ, са тези, които са отговорни за положението.”

Русия обвини САЩ, че тайно подкрепят свързаните с "Ал Кайда" джихадисти в Сирия в опита си да свалят от власт сирийския президент Башар Асад. САЩ отхвърлят тези твърдения.

По-рано тази седмица Путин отмени планирано посещение във Франция, след като френският президент Франсоа Оланд настоя, че Русия трябва да бъде съдена пред трибунала в Хага за военни престъпления в Сирия.