ПОСЛЕДНО:
След многочасова операция френските спецчасти атакуваха и убиха двамата братя Куаши, които извършиха кървавата баня в редакцията на парижкото списание "Шарли ебдо", потвърди френската полиция.
Държаният от тях заложник е освободен.
Изключително добре координирани операции и при двете заложнически кризи (втората в супермаркета в Париж, б.р.), отбелязват френските медии.

Братята Саид и Шериф Куаши заявиха по-рано, че искат да умрат „като мъченици".

Втора престрелка с взети заложници в 20-ти района на Париж. Нападателите са двама - мъж и жена.
Още...

Ал Каида на Арабския полуостров е организирала нападението срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" в Париж "като акт на отмъщение срещу насилието над мюсюлмани". Това става ясно от съобщение на организацията в интернет.

Драмата се разигра в град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж.

Хаштагът #JeSuisCharlie  е събрал 5 млн. ретуитвания за трите дни след нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо".

По данни на Twitter France, в отделни моменти честота на използване на данни хаштаг е достигала 6300 пъти в минута.

Градът беше пълен с полицаи с тежко въоръжение, навсякъде имаше полицейски автомобили и линейки, бронирани машини.
Територията, която беше блокирана от полиция и спецчасти, се посочва като промишлена зона. терористите се бяха барикадирали в сграда на печатница. В небето кръжаха полицейски хеликоптери

Издадено беше нареждане болниците в Дамартен ан Гоел да минат в режим на спешна готовност, заради евентуален поток от ранени по време на операцията по обезвреждането на терористите. Училищата в града не работеха и се подготвяше евакуацията на гражданите във връзка с усложняване на ситуацията.

„Ислямска държава" пое отговорността за „Шарли ебдо"
Още...

Двамата братя Куаши, които в сряда нападнаха редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", са взели заложници. Засега няма официално потвърждение на броя заложници обаче. Според информация на BBC заложникът е един и е жена.

По-рано днес френски медии съобщиха за двама загинали и около 20 са ранени при престрелка североизточно от Париж, в района, където за последно бяха забелязани заподозрените за нападението над "Шарли ебдо"  - в департамента Сена и Марна.
Според агенция Новости френската прокуратура не потвърждава информацията за загинали и ранени.

Контактна група към Националната полиция на Франция на своята страница във Фейсбук публикува молба към журналистите да не снима мястото на операцията, за да предават сведения на терористите за разположението на полицията и спецчастите.

По съобщения на Le Figaro самолетите, които пътуват по маршрут с кацане на летище „Шарл де Гол” в Париж, се отклоняват, за да избягват територията на Дамартен ан Гоел.
Две писти за кацане на летището също така са затворени във връзка с операцията по залавянето на терористите.

Междувременно френските следователи са установили, че има връзка между двамата братя джихадисти и предполагаемия убиец на полицайка при стрелбата вчера южно от Париж, съобщи "Франс прес".

Досега френските власти смятаха, че няма връзка между двата случая, макар че разследването и на двете трагедии бе поверено на специализирани в борбата с тероризма магистрати към парижката прокуратура.

Второ денонощие продължава акцията по издирването на нападателите над редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" в Париж.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд даде пресконференция във френското вътрешно министерство, която не хвърли каквато и да е светлина около обсадата на двамата терористи в Дамартин ан Гоел, като той не взе отношение спрямо обсадата.
Оланд каза, че тези, които ще вземат участие в планираните демонстрации през уикенда, ще бъдет защитени от полицията.
Той приветства силната „международна солидарност" за Франция покрай кървавия атентат.
Оланд заяви, че има доверие в начина, по който силите за сигурност се справят с последиците от нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо", добавайки, че „имам доверие в нашата страна. Нашите възможности са по-добри, когато сме заедно".

По-рано се предполагаше, че братята Саид и Шериф Куаши се укриват в Северна Франция. Според RTL  властите са се съсредоточили върху огромния горски масив Рец, в близост до който се намира градчето Вилер Котре.

От четвъртък елитните части на жандармерията и националната полиция претърсиха региона Пикардия, където беше обявена максимална терористична тревога. През нощта френските сили са патрулирали по пътищата, проверявали са автомобилите, претърсвали са градини на частни къщите и улици.

Тази сутрин стана ясно, около 88 хиляди служители на сигурността - полицаи, военни и спецчасти участват в залавянето на терористите, която тече вече трети ден.

Френските власти вече са задържани девет души, повечето от тях близки на двата братя Куаши, съобщава Интерфакс.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов потвърди цифрата на задържаните и заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от нападателите", тъй като е бил идентифициран по снимка.

Вчера сутринта двамата братя нападнаха бензиностанция в град Вилер Котре, като са откраднали бензин и храна. Нападателите са избягали с бяло „Рено Клио", на чиято задна седалка е имало оръжие, а номерът на колата е бил покрит.

Докато местни клонове на "Ал Кайда" в Близкия изток и Африка, както и "Ислямска държава" поздравяват тримата терористи от Париж заради това, че "са отмъстили за обидата срещу пророка Мохамед и исляма" и обещават, че "това са първите капки кръв", то редица европейски държави вече повишиха нивото на тревога и предупредиха за подготвяни нови терористични актове.

Още вчера бе съобщено, че властите във Великобритания вземат мерки по засилване сигурността на граници, пристанища и влакове.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че не изключва терористични атаки на територията на страната.