Френската армия започва разследване около смъртта на трима военни от състава на силите на Франция в Афганистан, съобщи електронното издание нa "Le monde".

Войниците бяха застреляни пред нощта срещу 23 август по време на операция в град Тагаб, намиращ се на 55 километра североизточно от Кабул. За смъртта им потвърди президентът Никола Саркози, който посочи, че "загиналите са дали живота си при изпълнение на задължението на Франция за осигуряване на мира и спокойствието на афганистанския народ".

Днес обаче стана ясно, че е много вероятно французите да са били застреляни погрешка от военни, участващи в същата нощна акция.

За това потвърди и източник от френската армия, пожелал анонимност. С тримата убити на 23 август броят на жертвите, които Франция е дала в Афганистан от 2001г., достига 47 души.

В началото на август Франция обяви, че няма да изтегли военнослужещите си от Афганистан, въпреки намаляването на бюджета. Мисията на НАТО предотвратява рухването на централноазиатската страна, коментира тогава френският министър на отбраната Ерве Морен.