Предполага се, че мексиканските сили за сигурност са убили един от лидерите на мощния наркокартел „Ла Фамилия", предаде „Ройтерс", позовавайки се на изказване на правителствен представител.

Говорителят по въпросите на националната сигурност Алехандро Поаре заяви, че се смята, че един от лидерите на „Ла Фамилия" е бил убит при един от сблъсъците между наркобанди и силите на реда.

Запитан от местни журналисти дали става въпрос за Назарио Морено - Лудия, Поаре заяви, че това показва предварителната информация, но операцията все още е в ход.

От сряда вечерта въоръжени мъже крадат автомобили и ги подпалват по пътищата с цел да забавят придвижването на силите за сигурност в района на Мичоакан. Автобусните превози са спрени, а стотици федерални агенти са изпратени в региона.

Морено се смята за лидер на „Ла Фамилия" - картел, който проповядва своя собствена религиозна философия, с която се опитва да оправдае убийствата на конкуренти и да държи в подчинение дилърите. Тя обединява библейски елементи и лозунги за взаимопомощ, като представителите й твърдят, че пазят местното население.

Ако смъртта на Морено бъде потвърдена, той ще бъде вторият лидер на наркомафията, убит в рамките на месец след Езекиел Карденас. През миналата година двама от лидерите на „Ла Фамилия" бяха арестувани.

Картелът води борба със „Зета" и „Белтран Лейва" за контрола на брега на щата Мичоакан, където се получават нелегални пратки химикали, използвани за изготвяне на метаамфетамини.

Мексиканските власти са обявили награда от 2,4 млн. долара за главата на Морено и трима други членове на „Ла Фамилия". Повече от 31 000 души са загинали, откакто президентът Фелипе Калдерон хвърли армията срещу наркокартелите през 2006г.