Убит е лидер на банда в Хаити след полицейска операция, съобщава "Ройтерс".

Убитият е Ернст Юлме, известен като Ти-Грег, глава на бандата "Делмас 95". Неговото убийство става ден след убийството на друг лидер, което попречи на бандата "Viv Ansanm" да превземат повече от града.

Атаки и престрелки пламнаха из столицата Порто о Пренс, след като стана ясно, че политическите групи са по-близо до финализиране на преходен съвет, който да поеме управлението от отсъстващото правителство.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства съобщенията, че политически групи са избрали всички членове на преходен съвет, който ще поеме президентските правомощия преди бъдещите избори, каза говорител на ООН.

Съветът, който има за задача да обедини разпокъсаната политическа класа на Хаити, трябва да назначи заместник на министър-председателя Ариел Хенри, който обяви оставката си на 11 март, тъй като гангстерското насилие попречи на завръщането му в страната.

Премиерът на Хаити подава оставка

Премиерът на Хаити подава оставка

Размириците в карибската страна продължават

"Генералният секретар приветства съобщенията, че всички заинтересовани страни от Хаити са номинирали представители в Преходния президентски съвет", каза заместник-говорителят Фархан Хак на брифинг за медиите.

Очакваше се деветчленният съвет да бъде финализиран в рамките на няколко дни след оставката на Хенри, но някои хаитянски политически фракции не успяха да се обединят зад един представител.

Една партия отхвърли плана, след което се оттегли, докато групи, останали извън плана, критикуваха завръщането на политици от предишни администрации, смятани за корумпирани.

Джими Шеризие, лидер на една от бандите, който настояваше за оставката на премиера Ариел Хенри, заплаши политиците и техните семейства с репресии, ако участват в предложения съвет.

Когато съветът изглеждаше почти завършен, в четвъртък се чу силна стрелба близо до Националния дворец край площад "Шан дьо Марс" в центъра на Порт-о-Пренс, докато хората бягаха от стрелбата в друго столичното предградие - Петион-Вил.

В сряда заподозрени членове на бандата в Петион-Вил, която беше атакувана през последните дни, бяха убити и подпалени - включително един лидер, известен като Макандал - от цивилно движение известно като Bwa Kale.

Местните медии съобщиха за друго убийство на Bwa Kale извън столицата в четвъртък, въпреки че "Ройтерс" не успя да потвърди това.

Бандите в Хаити разграбиха контейнер на УНИЦЕФ с ценни помощи за майки и новородени

Бандите в Хаити разграбиха контейнер на УНИЦЕФ с ценни помощи за майки и новородени

Работата на болниците е застрашена

Държавата до голяма степен отсъства по време на насилието и полицията е зле оборудвана срещу тежко въоръжени престъпни групи, които се стремят да разширят териториалния си контрол над столицата. Плановете за международна мисия за сигурност, поискана от Хенри през 2022 г., остават в режим на изчакване.

Хак каза, че бързото разгръщане на международните сили е от решаващо значение за подобряването на политическата ситуация и сигурността.

Той каза, че ООН ще подкрепи възстановяването на демократичните институции на Хаити и призова за защита на цивилните.

ООН и други международни органи и посолства евакуират служители и други чужденци с хеликоптери, тъй като главното летище на Хаити не е обезопасено.

Правителството на Канада заяви късно в четвъртък, че канадските въоръжени сили работят с канадското посолство в Хаити, за да помогнат при планирането на извънредни ситуации. Правителството не даде подробности, но изявлението дойде в отговор на съобщенията, че канадски войници са изпратени със самолет, за да защитят канадското посолство.

Правителството на САЩ евакуира 90 американски граждани в четвъртък от северния град на Хаити Кап-Хаитиен до Маями, както и от Порт о Пренс до Доминиканската република, в допълнение към 70-те, които са излетели от неделя, каза говорителят на Държавен департамент.

САЩ евакуират американци от Хаити

САЩ евакуират американци от Хаити

Организират правителствени чартърни полети