67 университетски преподаватели се подписаха в специална подписка срещу визитата на папа Бенедикт XVI в римския университет „La Sapienza".

Писмото е адресирано до ректора Ренато Гуарини, информира Prontosofia.

Главата на Римокатолическата църква трябва да говори в четвъртък вечер на церемония за откриването на академичната година.

Учените са категорично против папското посещение, тъй като то било против мирянския характер на науката.

Ватиканското радио обаче определи стъпката на учените като „цензура" и припомни, че университетът „Ла Сапиенца" е основан през 1303 от папа Бонифаций VIII.

Въпреки протестите на преподавателите източници от Ватикана дадоха да се разбере, че визитата на папата ще се състои.

Много от учените, подписали подписката, са физици. Сред тях е и Андреа Фрова, автор на книга за Галилео Галилей и Църквата.

Единият от аргументите на бунтуващите се професори е фактът, че през 1990 тогавашният кардинал Рацингер при реч в Парма е нарекъл процеса срещу Галилей „справедлив и правилен".

„Това са думи, които като учени, верни на разума и като хора, посветили живота си на напредъка и разпространението на науката, ни обиждат и унизяват.
В името на мирянския характер на науката и културата и от уважение към нашия университет, който е отворен към преподаватели и студенти от всякаква идеология, призоваваме тази неподходяща среща да бъде анулирана", писаха бунтуващите се доценти.

Ректорът на университета обаче обоснова поканата към папата с факта, че той е „вестител на мир".