Най-старият и най-голям научен институт в Унгария обвини правителството, че се опитва да наложи "пълен политически контрол" на жизненоважни научни изследвания чрез планове за създаване на нов държавен орган, който да контролира финансирането и работата, съобщава "Ройтерс".

Правителството подготвя законодателство, което да премахне Унгарската академия на науките от неговата мрежа от изследователски институции и да предаде нейните сгради и активи на новия съвет.

Дяснонационалистическият премиер Виктор Обран, който дойде на власт през 2010 г., затегна контрола върху обществения живот, включително съдилищата, медиите и образованието - действия, които го доведоха до сблъсък с администрацията на Европейския съюз в Брюксел.

Унгарското правителство заяви, че иска да реорганизира основно финансирането, за да подкрепи по-рентабилни и новаторски изследвания.

"Промените биха довели до тотално управление и политически контрол над мрежата от научноизследователски институции", изтъква управителният орган на изследователската мрежа на Унгарската академия на науките, която се финансира от правителството, но се самоуправлява.

Предложеното създаване на нов Национален съвет за научна политика, който да управлява мрежите, "потенциално представлява заплаха за академичната свобода и свободата на научните изследвания", гарантирано от унгарската конституция, се казва в изявлението.

Уточнява се, че научните работници ще излязат на протест в неделя, без да се посочват повече подробности. Учени и правозащитни организации проведоха кампания срещу предишни призиви на правителството за реформа на системата.

Новият съвет, председателстван от министъра на иновациите и технологиите Ласло Палкович, ще определя области на научни изследвания, които ще получават финансиране.

Неговото министерство изтъкна вчера, че сегашната система е неефективна и целта на плановете била да се отделя повече финансиране и да се правят повече изследвания за "патенти и изобретения, обслужващи унгарската икономика".

Европейската комисия заяви вчера, че ще наблюдава събитията в държавната изследователска система в Унгария и призова властите "да се въздържат от всякакво решение, ограничаващо научната и академичната свобода".