Властите в Сирия обвиниха 19-годишната ученичка Тал ал-Малохи, че е шпионирала в полза на САЩ, съобщава lenta.ru, позовавайки се на арабоезичното издание „Ал - Ватан".

Според данните на сирийските власти Малохи предавала секретна информация около посолството на Сирия в Египет на представители на американското посолство.

Това довело до нападението на офис на сирийската спецслужба, намираща се в Кайро. При тази атака, станала на 17 ноември миналата година, пострада един сирийски войник.

По данните на сирийската полиция Малохи, която получила солидно възнаграждение за шпионската си дейност, вече е признала своята вина.

Според разпространената информация Малохи е арестувана в Дамаск още на 27 декември 2009 година. След това домът й бил обискиран - оттам са иззети компютърна конфигурация, компактдискове и други лични вещи. Тогава обаче властите не посочили причината, поради която е арестувана ученичката.

Сирийските правозащитни органи свързали ареста на Малохи с нейните вписвания в личния й блог. Организацията съобщава, че интернет-дневникът на ученичката съдържал информация, отнасяща се до основни социални проблеми, както и информация за живота на хората в палестинските територии и не съдържа критики спрямо сирийските власти.