Ученик на 14 години е застрелял четирима души в гимназията "Апалачи" в Уиндър, в американския щат Джорджия, съобщи CNN.

Момчето е задържано. Има и деветима ранени, като тежко пострадалите, които са с огнестрелни рани, са откарани с хеликоптер в болницата.

Убитите са двама ученици и двама учители. Шерифът на окръг Бароу Джъд Смит даде пресконференция, на която разкри, че тази сутрин в гимназията е било получено телефонно обаждане с предупреждение, че предстоят пет стрелби в пет училища и че "Апалачи" ще бъде първото. По-късно тази информация бе опровергана.

Уиндър е на около час път извън Атланта и е с население от около 18 300 души според преброяването от 2020 година.

Американският президент Джо Байдън обяви, че скърби за смъртта на убитите. Той бе категоричен, че така повече не може да продължи.

Той съжали, че вместо ходещите на училище да се радват, че отново е започнала учебната година, те трябва отново да се замислят над продължаващото насилие в уилище.

"Учениците в цялата страна трябва да се учат как да се предпазват от подобни стрелби, вместо да се учат да четат и пишат", възмути се президентът.

"Не можем да продължим да приемаме това за нормално", посочи Байдън и използва случая, за да призове Конгреса да приеме забрана за бойните оръжия.

Шестима ранени при стрелба в САЩ

Шестима ранени при стрелба в САЩ

Нападателят е задържан, но за момента не се разкриват мотивите му

"След като десетилетия наред републиканците в Конгреса бездействаха, сега е време най-накрая да кажат "стига - достатъчно е" и да започнат да работят с демократите за приемане на разумно законодателство, осигуряващо сигурност без оръжия", добави президентът.