Полицията в Лион арестува 10 гимназисти, които нанесли щети на коли и автобусни спирки по време на демонстрациите срещу пенсионната реформа, съобщи РИА Новости. Междувременно, в предградията на Париж ученици си заформиха меле с полицията.

Трети пореден ден в цяла Франция има протести срещу решението възрастта за пенсиониране да бъде вдигната от 60 на 62 години. Френските медии отбелязват, че този път стачките и демонстрациите протичат с активното участие на млади хора.

Лидерът на социалистическата партия и бивш кандидат-президент на страната Сеголен Роял призова младежите да участват мирно в протестите срещу пенсионната реофрма. В отговор лидерът на мнозинството в парламента Жан-Франсис Копе обвини социалистите, че са употребили младите хора. Самите ученици и студенти заявиха нееднократно пред камерите, че не се чувстват използвани. По думите им, те се борят за бъдещето си и искат да бъдат чути от властите.

Учащите предизвикаха безредици в няколко града с виковете Саркози, ти си мъртъв! Младите хора са на улицата!". В Лион поне 400 младежи взеха участие в протестите.

В бедните предградия на Париж други ученици влязоха в битка с полицията. Пред гимназия те започнали да замерват служителите на реда, които отговорили със сълзотворен газ. Едно 16-годишно момче е пострадало.