Малък град в Масачузетс потърси помощта на Министерството на вътрешната сигурност, за да открие лицето, което незаконно е инсталирало система за добив на криптовалута в местното средно училище, уточнява Ей Би Си нюз.

Според полицейското управление в Кохасет директорът на материалната база на гимназията в Кохасет се обадил в полицията през декември 2021 г., след като забелязал електрически проводници, компютри и временни въздуховоди, които не били на мястото си. Със съдействието на ИТ директора на града детективите откриват оборудване за добив на криптовалута, свързана с електрическата система на училището.

Според Службата за научна и технологична политика на Белия дом процесът на "добиване" на криптовалута се състои в използването на компютри за проверка на трансакции чрез решаване на сложни уравнения, което изисква "значително количество електроенергия".

По данни на Университета в Кеймбридж биткойнът (който е само една от многото криптовалути) изисква около 14 гигавата електроенергия дневно. Според Министерството на енергетиката ежедневните енергийни нужди на биткойн биха изисквали приблизително 43 милиона слънчеви панела или 4662 вятърни турбини.

След като открива неразрешената настройка за добив, полицейското управление на Кохасет се свързва с разследващата служба на бреговата охрана и с Министерството на вътрешната сигурност, за да отстранят компютъра и да извършат съдебномедицинска експертиза.

След тримесечно разследване полицията идентифицира като заподозрян помощник-директора по съоръженията на град Кохасет - 39-годишния Надеам Нахас. Той подава оставка от поста си през 2022 г.

Нахас е обвинен във вандализъм в училище и измама при използването на електроенергия в районния съд на Куинси. Според бостънския филиал на ABC Нахас не се е явил в съда в четвъртък, което е предизвикало издаването на заповед за ареста му. Той е обвинен в кражба на електроенергия за близо 18 000 долара от училището.