При ударите на водената от САЩ коалиция в Сирия са загинали и 80 сирийски военни, а стотина други са били ранени. Това са съобщили от руското министерство на отбраната, предаде "Скотсман". 

Военна база в източната част на страната е била ударена при въздушните атаки. Москва обвини САЩ. В изявлението на говорителя на министерството се казва само, че те са на коалицията. Пристигнали са от Ирак. 

По настояване на Русия беше спешна среща на Съвета за сигурност на ООН по този повод. Москва остро обвини Вашингтон, че подкрепя "Ислямска държава" и обяви, че ударите на САЩ срещу бунтовниците в този етап на военния конфликт са "много подозрителни". Това е заявил руският представител Виталий Чуркин. 

Защо точно сега Вашингтон помага на Башар Асад, попита той. 

Американският му колега Саманта Пауър е изразила съжалението си за загиналите сирийски военни. 

Възмущението на Русия заради американския въздушен удар и призивът й за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН са номер, изтъкна преди срещата при закрити врата постоянният представител на САЩ Саманта Пауър, цитирана от ДПА.

"Дори по стандартите на Русия тазвечершният номер - номер, изпълнен с четене на морал и самоизтъкване - е уникално циничен и лицемерен", каза Пауър.

Според нея Русия не е свиквала извънредни срещи за Сирия, докато сирийският режим е атакувал опозиционните сили и е пречил на хуманитарната помощ да достига обсадени райони.

 "И тогава защо се събираме на това заседание тази вечер? Това е отвличане на вниманието от случващото се на терена в Сирия", изтъкна Пауър, която напусна заседанието след изказването си.

Чуркин напусна заседанието като протест срещу определянето от САЩ на срещата като номер.    

 "Никога досега не съм виждал такава непохватност, на каквато сме свидетели днес", каза той, след като излезе от заседанието. По думите му Саманта Пауър му е заявила, че не се "интересува" от това, което е имал да каже, защото заседанието е "номер", което накарало руския дипломат да напусне.

"Става дума за много сериозно безпокойство, което искахме да споделим и споделихме със Съвета за сигурност. Доста показателен и, откровено казано, подозрителен е фактът, че САЩ са избрали да нанесат дадения въздушен удар именно в този момент”, изтъкна още той.    

Дамаск е осъдил атаките, които счита за незаконни, тъй като не е съгласувал подобни действия със САЩ. 

От американска страна са заявили, че "е възможно" да е била ударена базата вместо истинската цел - позиции на групировката "Ислямска държава".

Преди дни влезе в сила примирие, което е част от споразумението между Русия и САЩ, обявено на 9 септември.