Сайтът Уикилийкс (WikiLeaks) хвърли бомба, предизвиквайки дипломатически 11 септември, отбелязват световните медии.

Той разкри нови 250 хил. секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света - "от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите америксански банки".

Сайтът WikiLeaks дори беше блокиран от хакерска атака, съобщиха световните агенции. От сайта заявиха, че въпреки хакерската атака, документите ще бъдат оповестени, тъй като предварително са били предоставени на различни медии.

За България.
През юни 2009 г. в телеграма до американското посолство в София Държавният департамент иска информация относно усилията на българското правителство в борбата срещу прането на пари, наркотрафика, злоупотреби с кредитни карти и компютърни престъпления, детска порнография и други.
Вашингтон се интересува и от детайлите относно личните отношения между българските лидери и руските официални лица и бизнесмени, корупцията сред високопоставени служители, включително извънбюджетни финансови потоци в подкрепа на висши ръководители, както и подробности за отбранителната индустрия.

Притеснението идва от Вашингтон и Лондон и е свързано със секретна документация около военните действия в Близкия Изток. Подборка от секретните документи вече се разпространява от вестниците "Монд", "Гардиън", "Ню Йорк таймс" и други медии.

Документите разкриват редовните контакти между Държавния департамент и посолства и консулства в около 270 държави. Много от тях са с рутинно съдържание, но други съдържат подробности и коментари, които може да се окажат неудобни. Повечето от документите са от 2005 до 2010 г., уточнява "Ню Йорк таймс". Те разкриват усилията на Буш и Обама в битката с тероризма и разпространението на ядрените оръжия и изказват опасения за иранската ядрена програма.

В документите, според сп. "Шпигел", може да се прочете как американски дипломати определят афганистанския президент Хамид Карзай като "слаба личност, обладана от параноя и конспиративни теории".

Руският президент Дмитрий Медведев е описан като "безличен, колеблив", а германският канцлер Ангела Меркел като политик, избягващ рисковете и не особено креативен, а на външния министър Гидо Вестервеле му липсват външнополитически познания.

В друга дипломатическа грама руският премиер Владимир Путин е наречен подигравателно "алфа куче", показвайки че все още контролира положението в страната. Медведев е обрисуван като политически заложник на премиера. От пресслужабта на Путин отказаха коментар на публикациите.

Американски дипломати в Рим докладват през 2009 г., че Путин поддържа изключително близко приятелство с италианския премиер Силвио Берлускони, което включва размяна на щедри подаръци. В документите се твърди, че Берлускони се утвърждава все повече като "устата на Путин в Европа".

Италианският премиер например е наречен „безполезен, суетен и неефективен като модерен европейски лидер". В друг документ премиерът е определен като „физически и политически слаб", като е направена бележка и за нощните му празненства, заради които не си почива добре.

Френският президент Никола Саркози пък е определен като „обидчив и авторитарен" дори към обкръжението си.

Афганистанският президент Хамид Карзай е описан като „изключително слаб" и с уклон към конспиративни теории.

Умопомрачителна блондинка - украинка е опората на режима на либийския лидер Муамар Кадафи. Той не се разделя с медицинската си сестра Галина Колотницкая. Кадафи е известен със слабостта си към красивите жени. Той има специален корпус от жени.

Според документи, които вестник "Гардиън" публикува, кралят на Саудитска Арабия Абдула призовавал непрекъснато САЩ да атакуват Иран, за да сложат край на ядрената опасност. Кралят уверявал също Вашингтон, че работи усилено за премахване на иранското влияние в Ирак, съобщава АФП. От някои от документите става ясно, че САЩ са шпионирали ООН и по лична заповед на Хилари Клинтън събирали данни за комуникацинните системи и за висшите служители.

Сайтът стана известен след скандала от юли, когато публикува около 90 хил. документа - класифицирана информация за действията на САЩ в Афганистан. По-малко от месец след публикациите в сайта главният му редактор Джулиан Асанж беше обвинен в изнасилване и сексуален тормоз. Асанж отхвърли обвиненията. Впоследствие обвинението за изнасилване отпадна заради липса на доказателства. Шведската прокуратура обаче поднови предварителното разследване за сексуален тормоз.