Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж обяви, че платформата му ще публикува около 1 млн. документа, свързани с американските избори и три правителства, но отрече публикацията да има за цел да компрометира Хилари Клинтън, съобщава „Ройтерс”.

По думите му, документите ще бъдат публикувани преди края на годината, започвайки с първата „партида” през следващата седмица.

Той разкритикува Клинтън, кандидат на демократите за президент на САЩ, за демонизирането на работата на „Уикилийкс” след поредица от публикации, свързани с Националния комитет на Демократическата партия преди конгреса на партията това лято.  

Асандж изтъкна, че кампанията на Клинтън лъжливо е предположила, че достъпът до данните на „Уикилийкс” ще направи потребителите уязвими на зловреден софтуер.

Но той отрече публикуването на документите, свързани с изборите в САЩ, да е специално насочено към компрометиране на Клинтън, заявявайки, че е бил цитиран погрешно.

Асандж също така даде знак за промени в начина, по който "Уикилийкс" е организирана и финансирана, посочвайки, че групата скоро ще се отвори за членство. Той заяви, че групата се стреми да разшири дейността си извън 100-те медии, с които работи.

45-годишният Асандж е говорил чрез видеовръзка на събитие в Берлин по случай 10-годишнината от основаването на „Уикилийкс”. Той остава в посолството на Еквадор в Лондон, където потърси убежище през 2012 г., за да избегне евентуално екстрадиране в Швеция, където е издирван за разпит заради твърдения за извършено от него изнасилване през 2010 г.

Асандж отрича твърденията и изтъква, че се страхува от екстрадиране в САЩ, където е в ход наказателно производство за разследване на дейността на "Уикилийкс".

Той заяви пред препълнен с хора театър в Берлин, че работата на групата ще продължи, дори ако той се оттегли в бъдеще, като призова привържениците си да финансират работата на групата, и каза, че няколко нови книги предстоят да бъдат публикувани.

Асандж посочи, че излизането на Великобритания от Европейския съюз може да усложни неговия казус, като бъде ограничена възможността му да се обърне към Съда на Европейския съюз.

Запитан как се чувства след четири години в посолството, той отбеляза „блед” и се пошегува, че ще бъде добър кандидат за медицинско проучване, тъй като бил иначе здрав, но не е виждал слънцето в продължение на 4 години.