Заповедта на Международния съд на ООН относно задължението на Руската федерация да прекрати всички военни действия в Украйна остава в сила.

Това съобщи във "Фейсбук"ръководителят на украинската делегация и агент на Украйна, върховният посланик на Министерството на външните работи на Украйна Антон Кориневич, цитиран от УНИАН.

Кориневич отбеляза, че днес Международният съд е приел решение, което има юрисдикция по същество да разгледа делото по обвинения в геноцид в съответствие с Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Украйна срещу Руската федерация).

"По-конкретно, на етапа на разглеждане на делото по същество ще бъде изслушан въпросът, че Украйна не е извършила геноцид в Донецка и Луганска област, обвинението, в което Руската федерация използва като основа за своята операция", каза Кориневич.

Освен това, както украинският агент изясни на процеса, тъй като делото преминава към етапа на разглеждане по същество, съдебната заповед за временни мерки от 16 март 2022 г. остава в сила.

"Съответно Русия остава длъжна да спре всички военни действия на територията на Украйна, които започна на 24 февруари 2022 г. Всеки нов ден от руската война нарушава заповедта на Международния съд", подчерта Кориневич.

Международният съд допусна по същество иска на Украйна срещу Русия

Международният съд допусна по същество иска на Украйна срещу Русия

Съдът е уважил частично иска на Киев

Припомняме, че Международният съд в Хага реши да уважи иска на Украйна срещу Русия. Киев обвини Москва, че се опитва да използва твърденията за предполагаем геноцид на рускоезичното население в Донбас като претекст за започване на война, информира Руската служба на Би Би Си.

Съдът на ООН отхвърли частично исковете на Русия, която настоя, че искът на Украйна не попада в юрисдикцията на този орган.

В същото време съдът припомни, че руските власти многократно са обвинявали Киев в геноцид на рускоезичното население на Донбас, когато са обяснявали необходимостта от така наречената "специална военна операция" (както Москва нарича войната, която води срещу Украйна).

Затова между Украйна и Русия има конфликт по въпроса дали в Донбас е имало геноцид, се казва в решението.

Така Съдът на ООН реши частично да разгледа исковете на Украйна по същество.

В същото време съдът отхвърли твърденията на Украйна, че несправедливите обвинения на Русия в геноцид срещу Украйна могат сами по себе си да представляват нарушение на международната конвенция за предотвратяване на геноцида.

На предварителния етап на съдебния процес, който се проведе миналия септември, Киев заяви, че Москва (включително лично президентът Владимир Путин) е използвала фалшиви обвинения в геноцид в Донбас, за да оправдае незаконното нахлуване.

Международния съд ще изслуша Русия по делото за геноцид в Украйна

Международния съд ще изслуша Русия по делото за геноцид в Украйна

Руските власти продължават да обвиняват Украйна в извършване на геноцид

Конвенцията за геноцида от 1948 г. определя какво представлява геноцид и посочва отговорността на държавите-членки да предотвратяват подобни престъпления и да наказват извършителите им.

Русия се опита да докаже, че от правна гледна точка съдът на ООН няма юрисдикция да разглежда иска на Украйна, който беше подкрепен от 32 държави.

"Целта на специалната операция е да се защитят хора, които са били подложени на насилие и геноцид от киевския режим в продължение на осем години", - така президентът Владимир Путин оправда началото на войната срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. Именно тези думи бяха в основата на този правен спор.