Украинската Радикална партия обяви старта на процедура по импийчмънт срещу украинския президент Петро Порошенко заради предполагаемото му участие в схеми, свързани с панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, която придоби световна известност в последните часове заради скандала „Panama Papers”.  

В неделя германският вестник „Зюддойче цайтунг” разкри предполагаемото участие на редица бивши и настоящи световни държавни ръководители в схеми за укриване на данъци чрез офошорни компании в данъчни убежища, използвайки информация, получена от изтичането на огромно количество информация от панамската адвокатска кантора. Националното бюро за борба с корупцията на Украйна отказа да започне разследване по въпроса, изтъквайки, че това не било от тяхната компетенция.

„Радикалната партия ще започне процедура по импийчмънт на президента Порошенко, както е посочено в член 111 от Конституцията на Украйна”, се посочва в изявление на "Фейсбук" профила на лидера на Радикалната партия Олег Ляшко.

Според партията регистрацията на офшорна компания от Порошенко представлява избягване на данъци, корупция, отказ от деклариране на имоти, както и злоупотреба с президентските правомощия.

„Ние настояваме за създаването на специална временна парламентарна комисия, която да разследва съществуването на тайни офшорни компании и сметки на украинския президент Петро Порошенко”, се посочва в изявлението на Ляшко.  

От Радикалната партия добавят, че отказът на Националното бюро за борба с корупцията да разследва твърденията „подчертава неговата зависимост от правителството и имитацията на борба с корупцията”.