Докато украински депутати се караха в парламентарната зала по въпроса за удължаването на срока на пребиваване на руския черноморски флот в Севастопол, в залата бе хвърлена димка.

Председателят на парламента Владимир Литвин обаче не прекъсна заседанието.

Много от парламентаристите са прикрили лицето си с носни кърпи и шалове, за да се предпазят и белия дим.

Ораторът от Партията на регионите Вадим Колесниченко обаче не престана да говори и въпреки гъстия дим и задушливия въздух продължи речта си в защита на споразумението с Русия, което, според тезата му, осигурява сигурност на страната.

Част от депутатите се струпаха около парламентарната трибуна, явно в очакване напрежението в залата да се увеличи, както не веднъж вече се случва.

Началото на заседанието започна също изключително бурно - по председателя на парламента Литвин бяха хвърлени яйца.
Охраната му реагира изключително бързо и председателят откри и води заседанието, пазен от чадъри.

Сградата на украинската Рада често става свидетел на физически сблъсъци - размяна на удари между депутати, барикадиране на парламентарни групи в залата и други подобни инциденти, с които народните избраници разрешават идеологическите и политическите си противоречия.

Около самата сграда на Радата противниците на споразумението с Русия - предимно привърженици на бившия президент Виктор Юшченко и бившия премиер Юлия Тимошенко, се опитаха да пробият блокадата на полицията и да щурмуват парламента.

Преди депутатът от БЮТ Олег Ляшко не изключи силов вариант на развитие на събитията, тъй като той не отговаря на националните интереси на Украйна, а и е в противоречие с конституцията.
В отговор на това президентът Виктор Янукович обеща „отговор на всеки, който се опитва да дестабилизира ситуацията в Украйна".

Депутатите продължиха дебатите по ратификацията на споразумението на използването на базата в Севастопол, като преобладаваха скандалите и разправиите, а не декларациите и речите. Депутатите от Партията на регионите на Виктор Янукович подкрепят проруската линия на президента, а представителите на БЮТ, Наша Украйна - Народна самоотбрана са против.

По-късно Радата ратифицира споразумението, като „за" гласуваха 236 депутати.

Споразумението предвижда срокът на пребиваване на руския Черноморски флот в Крим е продължен с 25 години, което означава до 2042 година, тъй като сега действащото споразумение, подписано през 1997 година изтича през 2017 година.

Днес в Руската дума също днес гласува ратификацията на споразумението, подписано преди няколко дни в Харков от президентите на двете страни Дмитрий Медведев и Виктор Янукович.

При предишния президент на Украйна Виктор Юшченко обтегнатите отношения с Русия поставяха под съмнение подписването на нов договор и удължаване на сроковете за присъствието на руските военни в Севастопол.