Пожар е избухнал в петролна база в град Клинци в Брянска област на Русия, след като военните свалиха украински дрон, съобщи в петък губернаторът Александър Богомаз, цитиран от Ройтерс.

По предварителна информация при инцидента няма пострадали, каза Богомаз и добави, че пожарът се гаси от екипи на пожарната.

"Безпилотен самолет беше свален от Министерството на отбраната с радиоелектронни средства. Когато въздушната цел беше унищожена, боеприпасите му бяха хвърлени на територията на нефтеното депо в Клинци", написа Богомаз в приложението за съобщения Telegram.

Богомаз каза, че още два украински дрона са били свалени над други части на Брянска област от части за противовъздушна отбрана.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че пожарът е обхванал площ от около 1000 квадратни метра. На място е пристигнал специализиран противопожарен влак, съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на информация от службите за спешна помощ.

Пожарът в нефтеното депо в Клинци, Брянска област, е с повишена степен на сложност, 32 души са евакуирани от частни имоти, заяви по-късно през деня губернаторът Богомаз.

Той потвърди, че четири резервоара с петрол горят след атаката с дрон.

В гасенето на пожара участват над 140 души.

Агенция Франс прес, позовавайки се на източник, съобщи, че Киев е поел отговорност за атаката срещу петролното депо. Украинските власти не са коментирали официално инцидента.

По-рано в петък руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило украински дрон в небето над Брянска област, която граничи с Украйна.

Властите в региона редовно съобщават за атаки с дронове от Украйна.

Назначен от Русия служител каза ден по-рано, че Украйна се е опитала и не е успяла да атакува руски петролен терминал в Балтийско море с дрон, което изглежда е рядък опит да се удари съоръжение в Санкт Петербург.

Министър от украинското правителство беше цитиран от информационната агенция Интерфакс-Украйна в четвъртък, като каза, че Украйна е ударила цели в Санкт Петербург, използвайки произведен в страната дрон, който е прелетял 1250 км.

Ройтерс не може независимо да провери изявленията.

ISW: Руски учения за защита на Калининград смущават GPS сигнала в Северна Европа

ISW: Руски учения за защита на Калининград смущават GPS сигнала в Северна Европа

За Русия преговорите с Украйна са все така невъзможни