Заместник-министърът на земеделието на Украйна обвини Русия в кражба на няколкостотин хиляди тона зърно от територията, която нейните войски са окупирали, съобщава Би Би Си.

Тарас Висоцки, говорейки по украинската национална телевизия, заяви, че се страхува, че Русия може да открадне повечето от 1,5 милиона тона зърно от районите, които сега са под неин контрол.

Русия не е коментирала обвинението, но нейните военни са понесли огромни икономически загуби.

Масовият обстрел от Русия и блокадата на украинските черноморски пристанища нарушиха производството на зърно, като повишиха международната загриженост относно покачващите се цени на храните. Украйна е един от най-големите износители на зърно и растителни масла в света. Наричан е европейската кошница за хляб.

Висоцки обаче увери украинците, че няма да страдат от недостиг на храна.

Товарен кораб, превозващ над 71 000 тона украинска царевица, напусна румънското пристанище Констанца в четвъртък - първият, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Констанца се справя с украинския износ в румънски жест на солидарност, тъй като руският флот блокира Одеса, основният експортен център на Украйна.

Зърното е изключително чувствителен въпрос в Украйна, където много семейства имат горчиви спомени от глада от 30-те години на миналия век ("Гладомор"), причинен от съветските депортации на по-богати селяни и изземването на ферми.

Правителството на Украйна умува как да спаси реколтата

Правителството на Украйна умува как да спаси реколтата

Обмисля се план за подкрепа на сеитбената кампания