И тази сутрин украинските медии с позоваване на източници от армията съобщават за свален изтребител Су-34.

Както съобщава командващият военновъздушните сили на Украйна Николай Олещук украинците са успели да свалят "птичката" около 6 часа тази сутрин. "Добро утро, Украйна. При руснаците отново няма загуби. Днес около 6 часа още един Су-34 "успешно" се е върнал в базата си", пише Олещук в социалните мрежи. Вчера украинските медии съобщаваха за свалени два Су-34 и един Су-35, всичките в източното направление на фронта.

Генерал-лейтенантът напомня, че Су-35С е едноместен самолет, Су-34 е двуместен и иронично иронично информира руснаците, че има една система - международна сателитна система за търсене и спасяване - Cospas-Sarsat, която в случай на аварии уведомява за местоположението на лични радиомаяци. Системата показвала най-малко за четири случая на катапултиране.

По думите на Олешчук данните от прехванати разговори показват, че един пилот е открит, а други се издирват.

Както виждате, системата работи, казва Олешчук и показвайки снимка, продължава: "На картата - работиха цели четири Cospas-Sarsat точки - потърсете "братята" в тези райони! Не ми благодарете!"

Говорителят на военновъздушните сили полковник Юри Ихнат обяснява, че фактът, че е бил активиран катапулт, не винаги показва, че самият пилот е успял да го използва. Пилотите не винаги оцеляват след катапултиране. Затова засега съдбата на руските пилоти остава неизвестна.

Освен това тази нощ са неутрализирани и 12 безпилотни летателни апарата тип "Шахед".

В тазсутрешната си сводка за ситуацията на фронта Генералният щаб на украинската армия засяга накратко ситуацията край Авдеевка, където, според информацията боеве се водят край село Ласточкине.

И тази вечер продължава изтеглянето на украинците от Авдеевка

И тази вечер продължава изтеглянето на украинците от Авдеевка

Битката не е спирала

Украинските сили за отбрана продължават да задържат врага в околностите на Хеорхиевка, Победа и Новомихайловка в Донецка област. Руската армия е направили опити 23 пъти да пробият отбраната на украинските войски в този район. По малък е натискът по позициите край Пречистивка и западно от Старомайорско в Донецка област.

14 атаки са провели руснаците и по оста Бахмут, край Ивановско, Клещеевка и Андреевка.

Сблъсъците продължават и в Запорожие - под атака са били украинските позиции западно от Върбове и Работине.

В направлението Лиман боеве се водят в околностите Терни, Ямполивка, Торска (Донецка област) и Белохоровка (Луганска област).

Генералният щаб на Украйна съобщава и че Русия увеличава плътността на минните полета по държавната граница в Белгородска област.

Зеленски разговарял с Джо Байдън за ситуацията на фронта

Зеленски разговарял с Джо Байдън за ситуацията на фронта

Ситуацията на фронта е била основната тема